شنبه, 03ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست گردشگری غار سیمرغ بر فراز کوه صفه اصفهان کشف شد

گردشگری

غار سیمرغ بر فراز کوه صفه اصفهان کشف شد

برگرفته از تارنگار ایران‌نامه

شاهین سپنتا

غار سیمرغ به عنوان عمیق ترین غار طبیعی کوه صفه اصفهان با 42 متر ژرفا توسط هیات کوه‌نوردی اصفهان کشف شد.

مهرداد حاجی هاشمی، مسئول بخش غارشناسی و غارنوردی هیات کوه‌نوردی شهرستان اصفهان با اعلام این خبر به ایران‌نامه گفت: «این غار در نزدیکی قله صفه در ارتفاع 2115 متری از سطح دریا واقع شده که ژرفای آن به 42 متر می‌رسد و دارای سه حلقه چاه بسیار تنگ و باریک می‌باشد.»

 وی افزود: «پس از عبور از این 3 حلقه چاه، باید از شیبی تند و تنگنای غار گذشت تا به ژرف‌ترین نقطه غار در عمق 42 متری رسید.»

حاجی‌هاشمی با بیان دیگر ویژگی‌های ساختاری این غار تازه کشف‌شده گفت:  «در پایین آخرین چاه، این غار به دو دهلیز تبدیل می‌شود. یکی از این دهلیزها تا آنجا ادامه پیدا می‌کند که به بن‌بست ختم شود و دیگری در آخر مسیرش آن قدر باریک می‌شود که دیگر راهی برای گذر انسان وجود ندارد.»

سرپرست تیم غارشناسی و غارنوردی اصفهان درباره علت نام‌گذاری این غار به نام "سیمرغ" گفت: «دهانه این غار در بلندای پرتگاهی دور از دسترس و خطرناک از کوه صفه واقع شده، به همین خاطر با مشورت دوستان، نام سیمرغ را بر آن نهادیم.»

وی درباره چگونگی کشف غار سیمرغ گفت: «دهانه این غار در حدود 3 سال پیش توسط آقای علی زمانی از کوه‌نوردان خوب استان اصفهان کشف شد و از آنجا که این غار دهانه‌ای تنگ و فنی دارد، به عنوان تیمی از غارنوردان حرفه‌ای، برای اکتشاف آن اقدام کردیم.»

این متخصص غارنوردی افزود: «غار سیمرغ بسیار تنگ، فنی  و ریزشی است که رعایت دقیق موارد ایمنی یکی از شرط های ورود به این دنیای زیر زمینی است.»

به گفته حاجی هاشمی، این تیم امسال اقداماتی را برای رول کوبی، نقشه‌برداری کامل،  زمین شناسی، پژوهش‌های علمی و همچنین عکاسی حرفه‌ای در این غار انجام داده است.

هدایت کاوش و مطالعات این تیم تخصصی را مهرداد حاجی هاشمی بر عهده داشته و دیگر اعضای گروه علی زمانی، مریم حاج صباغ، سمیرا زارعی، ختن کوفگر، آرش سهرابی، حسین جمال پور او را در این کار همراهی کرده‌اند.

گفتنی است، «صفه» نام کوهی از رشته کوه زاگرس است که در جنوب غربی شهر اصفهان قرار دارد. مجموعه ارتفاعات کوه صفه با بلندترین نقطه ارتفاع ۲۲۵۷ متر، از شمال به جاده کمربندی، از غرب به کوه‌های تخت رستم و دره‌خان، از شرق به شهرک‌ها و مجتمع‌های مسکونی، و از جنوب به  زمین‌های باز و خط آهن منتهی می شود.

 کوه صفه تا چند دهه پیش به صورت عنصری مجزا و با فاصله از شهر قرار داشت اما اکنون با گسترش شهر به سمت جنوب، به شهر متصل شده و بخشی از آن به عنوان پارک کوهستانی، کارکرد گردشگری یافته است .

دکتر کارو اوئن میناسیان، پژوهشگر ارمنی اصفهانی، در کتاب «شاه دژ اصفهان» به ریشه‌یابی نام اصفهان و ارتباط آن با نام کوه صفه پرداخته و نتیجه می‌گیرد که نام «صُفه » از «سپه» ریشه گرفته و از این روی نام درخور این کوه را سپه (ان) می داند و در متن کتاب از این کوه با نام «کوه اسپهان» یاد می‌کند.

از غارهای معروف کوه صفه اصفهان که پیش‌تر شناخته شده‌اند می توان از غار بیدستون (غار انجیری/ انجیلی)، غار قنبر، غار کسرا، غار گنگ آباد، غار کفتار (در دره دوزخ)، غار دست‌کند "چکاد" (کار گروه چکاد) و غار دست‌کند "الله" توسط پهلوان صادق که تخریب شده (پشت گردنه باد) نام برد.

طبق مستندات ارائه شده توسط تیم غارشناسی اصفهان، غار تازه کشف شده سیمرغ از نظر ارتفاع دهانه و ژرفا، یکی از بی‌نظیرترین غارهای شناخته شده در کوه صفه اصفهان می باشد. کشف این غار ممکن است در آینده برخی از زوایای پنهان ساختار زمین شناسی کوه صفه را بر علاقه مندان بیش از پیش آشکار سازد.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه