یکشنبه, 04ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست تازه‌ها رویدادهای فرهنگی نخستین کنسرت موسیقی یک گروه خارجی در تخت جمشید كاخ آپادانا، غرق در نور و سرور

رویدادهای فرهنگی

نخستین کنسرت موسیقی یک گروه خارجی در تخت جمشید كاخ آپادانا، غرق در نور و سرور

 

برگرفته از خبرگزاری میراث خبر 24/7/1383 خورشیدی

بیش از دو هزار نفر برای دیدن نخستین كنسرت تخت جمشید، میهمان مجموعه باستانی 2500 ساله پرسپولیس شدند.اینجا كاخ آپادانا است. باشكوه ترین كاخ برجا مانده از تاریخ دو هزار و پانصد ساله ایران. چشم را كه ببندی، می توانی سفر كنی تا ماورای تاریخ، تا آن جا كه داریوش سرود : اهور مزدا من را یاری كرد این بنا را بسازم، چون دروغ نگفتم و مردم را از شر دروغ گو نجات دادم. تو كه در پسین به اینجا می آیی، این بنا كه من برافراشتم را می بینی، اندیشه كن و به دستورهای اورمزد گوش فرا ده و دروغ نگو و در حفظ این بنا بكوش.


تاریكی و سكوت همه فضا را پر كرده است. كاخ داریوش در آرامشی آسمانی فرو رفته است. لحظه ای از پس تاریكی، نوری لرزان به آستانه باقی مانده از قرون و اعطار، در می رسد. ده سرباز هخامنشی در پوشش باستانی، با قدم هایی یك نواخت در حالی‌كه در دست دو نفر نخست، دو مشعل روش است می آیند.انگاراز میان دیوارهای هزار ساله جان گرفته اند و به استقبال میهمانان می آیند. روی لباس سربازان با گل های نیلوفر آبی، نماد زندگی و جاودانگی نقش بسته. نمادی كه دو هزار و پانصد سال است، جاودانه و سرسبز، بر نقش برجسته های تخت جمشید، مانده است. در میان صف سربازان، كسی پوشیده در «كیمونوی» سفید قدم بر می دارد. بی اختیار ذهن با این صحنه به سمت پلكان شرقی می رود:


این‌جا تخت جمشید است، مركز دوستی ملل مختلف، جایی كه هزاره ها پیش ساخته شده، تا جایی برای یگانگی در نزدیكی مردمان باشد و دوستی میان كشورها.


در میان دروازه ملت ها كه ورودی تخت جمشید است تا پلكانی كه به كاخ آپادانا منتهی می شود، فضایی خالی، با سكویی هم سطح كاخ آپادانا شده است. روبرو، ستون های برافراشته كاخ آپادانا، زیر نورهای آبی و سفید و سرخ و سبز قرار می گیرد. اما در میان تلالو نورهای هزار رنگ، باز رنگ فیروزه ایرانی غالب است.


«ایداكشی» هنرمند ژاپنی تا آستانه آپادانا با سربازان همراه می شود و سپس خود به تنهایی پشت سازش قرار می گیرد و می نوازد. لحظه ای بعد نوایی عجیب فضا را پر می كند. فضایی كه شكوه این مجموعه را بیشتر می كند. نوعی موسیقی الكترونیكی ژاپنی كه برداشتی ژاپنی از فضای تخت جمشید است. این نوا، یك راست آدم را با رویاهایش به آن سوی تاریخ می برد. ذرات غبار فضا در میان نورهای آبی و سبز و سرخ می رقصند.


پیش بینی شده بود بین 300 تا 400 نفر توریست ژاپنی و همین تعداد میهمان ایرانی برای دیدن نخستین كنسرت تخت جمشید بیایند. اما جمیعت نشان می دهد كه علاقه مندان بسیاری از مناطق گوناگون، به ویژه از شیراز و مرودشت آمده اند. همه‌ی دو هزار صندلی پر است. در اطراف نیز بسیاری ایستادند. با این كه این كنسرت با دیگر كنسرت ها فرق می كند، هیچ كس قصد رفتن ندارد.


امشب، این‌جا قلب تاریخ ایران باردیگر از پس هزاره ها زنده شد و باز جلال و شكوه تاریخی خود را به دست آورده است. نورهایی كه از پای ستون های برافراشته كاخ آپادانا به آسمان رفته، جایی در میان آسمان، به هم می رسند و هرمی زیبا را می سازند. هرمی با شعاع های نور، همراه با كلام موزون . پنداری داریوش از پس هزارها آمده تا پیام صلح و دوستی بین دو تمدن بزرگ را نظاره كند.


محمد حسن طالبیان، سرپرست پایگاه پژوهشی تخت جمشید پیش از اجرای كنسرت گروه «ان پی او كما» ژاپن، با خواندن این جمله‌ی داریوش كه «خدای بزرگ است اهورا مزدا كه این جهان را آفرید كه آن آسمان را آفرید كه مردم را آفرید و شادی را برای مردم  آفرید» افزود: «‌هخامنشیان آگاه بودند كه یكی از ویژگی های مهم هویت ایرانی، شاد بودن و شاد زیستن است. ما امروز در این مكان ارزشمند و حرمت برانگیز و مقدس كه یكی از خاستگاه های مهم این سرزمین است، این ویژگی بزرگ را ارج می نهیم. امروز در این گلستان فرهنگ و هنر و بن مایه وحدت قومی سرزمین بزرگ ایران یعنی تخت جمشید، حضور یافته‌ایم تا شاهد تجلی موفقی از نور و فروغ ابدیت جهان معاصر برای جاودانه ماندن سرزمین انسان باشیم.»


 طالبیان گفت:«احترام به ادیان و تنوعات قومی و گفتگو و هم‌زیستی تمدن ها كه كوروش  [بزرگ] بنیانگذار آن بود و چیزی بود كه او و داریوش [بزرگ] به آن علاقه و احترام فراوان داشتند.»


وی با بیان این كه معمار و طراح تخت جمشید، یعنی داریوش به این صلح و آشتی و هم‌زیستی فرهنگ ها تداوم بخشید، اضافه كرد: «بهترین سند باستان شناسی این كلام ، دروازه ملل است كه كتیبه‌ی آن هنوز بیانگر عمق و ژرفای اندیشه ایرانی است. داریوش در زمان ساخت كاخ آپادانا، كاخی كه روبروی شما است، دستور داد چهار لوح زرین و سیمین در چهار گوشه آپادانا در پایه‌های آن در جعبه های نفیس كاربگذارند. داریوش این پیام را برای نسل خودش نگفت بلكه پیغامی برای نسل درد مند ما بود كه بعد از حفاری قرن اخیر به دست آمد، كه حدود و نفوذ «‌ایران بزرگ» را اعلام كند و از اهورا مزدا بخواهد كه این سرزمین را بپاید. بنابراین، ایران سرزمین مقدس هم‌زیستی تمدن ها است.»


كنسرت گروه ژاپنی «‌‌ان پی او» كما نخستین كنسرت در تخت جمشید است كه به همت سازمان میراث فرهنگی گردشگری و تور پاسارگاد برگزار شد.

 

عكس ها از حسین كریم زاده :

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه