دوشنبه, 16ام ارديبهشت

شما اینجا هستید: رویه نخست جشن‌ها و گردهمایی‌ها مهر ماه

جشن‌ها و گردهمایی‌ها

شعرهای مهرگانی

حکیم ابوالقاسم فردوسی / رودکی / دقیقی / منوچهری دامغانی / امیر معزی / عنصری / فرخی سیستانی / فخرالدین اسعد گرگانی / قطران تبریزی / ابیوردی / ابوالحسن علی بن محمد منجیک ترمذی / عثمان مختاری غزنوی / ابوالقاسم حسن بن احمد عنصری بلخی / ادیب شهاب الدین صابر بن اسمعیل ترمذی.

مهر ایزد پیمان

در فرگرد چهارم وندیداد که مفصلا از معاهده بستن و در آن پایدار ماندن و یا شکستن آن و گناه و سزای پیمان شکن و اقسام معاهدات و شروط آنها صحبت میشود کلیه کلمه میثره به معنای عهد و پیمان آمده است در یشت دهم که مخصوص این فرشته است بسا کلمه مثرَ بحای عهد و میثاق آمده است.

جشن سپند «مهرگان» گرامی - سروده سوشیانت

گاهی کم و گاهی زیاد
گاهی نسیم و گاهی باد
هر مهرْ روزِ مهر ماه
 دوری بکن از اشک و آه

جشن مهرگان - سرودۀ استاد عبدالعلی ادیب برومند

جشن مهرگانمهرگان یا جشن مهر یکی از بزرگترین جشن‌های ایران است که در مهر روز از برج مهر برگزار می‌شود. «مهرگان» پس از نوروز بزرگترین جشن ایرانیان باستان بوده‌است. این جشن از روز شانزدهم مهر آغاز می‌شود و شش روز به طول می‌انجامد و در روز ۲۱ مهر به پایان می‌رسد. نخستین روز جشن را مهرگان عامه و اخرین روز جشن مهرگان خاصه نامیده می‌شود.

جشن باستانی «خوراکی‌ها» در ایران

آیین جشن انگور (شانادر)، جشن خرمن (کوکوله)، جشن هندوانه، برداشت عسل، هویج، برداشت ساقه‌های طلایی گندم، برنج و ... از جمله جشن‌هایی هستند که همزمان با برداشت محصول و شکرگزاری برگزار می‌شوند و برخی از آنها قدمت چندین و چند هزار ساله دارند. این جشن‌ها که با موسیقی سنتی شهرها همراه است، گردشگران بسیاری را به دیدن این مراسم‌ها می‌کشاند.

جشن مهرگان

جشن مهرگان در مهرماه و اوایل پاییز گرفته می‌شد؛ این زمانی است که ساعات شب و روز یکسان شده و هوا ملایم و دلنشین می‌گردد. اعتدال این زمان از یک سو و پایان کشت و کار کشاورزان و رسیدن زمان استراحت برای آنان از سوی دیگر؛ بهانه‌ای بود تا این زمان را با شکوه هر چه تمامتر جشن بگیرند. بسیاری بر این باورند که مهرگان همان زمانی است که کاوه آهنگر بر ضحاک چیره گشت و مردم را از اسارت ضحاک ماربر دوش نجات داد.

جشن مهرگان و مهر در فرهنگ ایرانی - جشن مهرگان (مهر 1392) برگزار شد

دوشنبه بیست‌ودوم مهرماه 1392، انجمن فرهنگی ایران‌زمین (افراز) نشستی را به مناسبت جشن مهرگان برگزار کرد.

جشن مهرگان بر ملت بزرگ ایران همایون و خجسته باد

از گفتار حکیم فردوسی معلوم می‌شود که در گذشته این جشن در روز نخست مهر برگزار می‌شده است و گذشت زمان باعث جابه‌جایی روز آن گردیده است. مهر روز از مهرماه برابر با 16 مهر در گاهشماری رسمی کشور روز جشن مهرگان است.

جشن مهرگان به روایت لغت‌نامه شادروان دهخدا

مهرگان . [ م ِ رَ / رِ / رْ ] (اِ) مهر و محبت پیوستن . (برهان ). مهر و محبت و دوستی . (ناظم الاطباء). || نام روز شانزدهم از هر ماه . (برهان ). روز مهر از ماه مهر و آن روز شانزدهم است . (آنندراج ) (از جهانگیری ). روز شانزدهم مهر ماه و عیدی از اعیاد ایرانی است برای مطابقت نام روز با نام ماه .

مهرگان - دکتر هوشنگ طالع

بدون تردید کهن‌ترین جشن به جا مانده در تاریخ بشر، جشن مهرگان است. این جشن، متعلق به زمانی کمابیش 5 هزار سال پیش از میلاد. یعنی جشنی است که حدود 7 هزار سال قدمت دارد.

در همین زمینه