رویدادهای فرهنگی
همایش جهانی "هزاره سرایش شاهنامه" آذرماه برگزار میشود
- رویدادهای فرهنگی
- نمایش از یکشنبه, 30 خرداد 1389 11:39
- بازدید: 5865
به گزارش روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، همایش «هزاره سرایش شاهنامه» آذرماه سال جاری و با همکاری نهادهای علمی فرهنگی مختلف برگزار خواهد شد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، نخستین نشست علمی بررسی ابعاد اهداف و محورهای همایش جهانی "هزاره سرایش شاهنامه" با حضور رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مسئولین و اعضای هیات علمی پژوهشگاه و جمعی از صاحبنظران در سالن اجتماعات پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این نشست مقدماتی با اشاره به اینکه بسیاری از کسانی که روی مدلهای اندیشه بشریت کار مطالعه کردهاند چهار محور را برای تبیین اندیشه تعریف و سعی در فهم زاویه نگرش آن اندیشه به جهان و مسایل مختلف داشتهاند گفت: رابطه انسان با خدا، انسان، خود و طبیعت چهار محوری هستند که باید در این همایش در نظر گرفته شود.
احمد میرزا کوچک خوشنویس با تاکید بر اینکه با یک گذر سطحی بر اشعار فردوسی می توان به نوع نگرش و خدااندیشی فردوسی پی برد افزود: تمامی اندیشههای جهان در همه دوران ها در پی تعریف رابطه انسان و خدا هستند و باید نوع نگرش فردوسی به خداوند به عنوان یک حکیم تبیین شود.
وی اظهار داشت: برای پرداختن به رابطه انسان با انسان در شاهنامه که در آن تعداد زیادی انسان وجود دارد وظیفه دانشمندان ماست که برای محور بندی این مقوله را دریابند و به آن بپردازند. همین طور باید دید که فردوسی چگونه رابطه انسان با خود را تعریف و تبیین کرده است.
خوشنویس که دبیری ستاد مرکزی مفاخر و مشاهیر ایران را نیز برعهده دارد اظهار داشت: رابطه انسان و طبیعت در شاهنامه مهم است و باید دید که اندیشه فردوسی به عنوان یک حکیم ایرانی در تبیین محور اندیشیدن و نگاهش در شاهنامه به کجا می انجامد.
نادر کریمیان، سرپرست مرکز مطالعات مشترک زبان و ادب فارسی نیز در این نشست با اشاره به اینکه در 80 سال گذشته تمامی تحقیقات تنها روی زبان بودهاست تصریح کرد: با برگزاری این همایش میخواهیم دریچههای نوینی در مطالعات شاهنامه شناسی درحوزههای میراث فرهنگی بگشاییم و بستری مناسب برای آموزش شاهنامه و گسترش فرهنگ آن بین نسل نوجوان و جوان ایرانی ایجاد کنیم که این مهم، نیازمند مشارکت و اظهار نظر اعضای هیات علمی پژوهشگاه و سایر مراکز علاقه مند است.
در ادامه این نشست، دکتر علی رهبر، رئیس کانون معنویت ایران و صاحب امتیاز فصلنامه ایران زمین در آلمان ضمن تاکید بر هویت ایرانی گفت: بزرگترین افتخار ایرانی این است که برای انسان موقعیت قائل شده است . انسانی که در سرزمین ایرانی- اسلامی پرورش یافته است انسانی است که وظیفه و ارتباط خود را میان زمین و آسمان به حق میداند و مانند متفکران غربی خود را نه صرفا زمینی و نه آسمانی میبیند. ما نیز باید از دو معیار زمینی و آسمانی بهره گرفته و پرداختن به این انسان در شاهنامه و معرفی آن به جهان میتواند مهمترین هدف برگزاری این همایش باشد.
دکتر رهبر پیشنهادکرد: باید بر جنبه عرفانی اندیشه فردوسی بپردازیم و نشان دهیم که حماسه در ایران از فردوسی آغاز میشود. باید گفت بعد حماسی، عرفانی و انسانی سه راس یک مثلث هستند که ما باید آنها را به هم برسانیم.
در ادامه این نشست، پیشنهادهایی از سوی حضار برای این همایش ارائه شد که از مهمترین آن میتوان به اعلام آمادگی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران برای همکاری در برگزاری این همایش، امکان ارائه آثاری چون فیلم مستند، مقاله و...دانشآموزان مقاطع مختلف دراین همایش، بررسی موضوع شاهنامه و اقوام ایرانی، برگزاری همزمان این همایش در آلمان و مالزی و تدوین کتابنامه فردوسیشناسان اشاره کرد. همچنین مقرر شد پیشنهادهای ارسالی در نشست بعدی که هفته آینده در پژوهشگاه برگزار می شود مورد بررسی قرار گرفته و نهایی شود.
گفتنی است، سال 2010 میلادی از طرف یونسکو برای گرامیداشت هزارمین سال پایان سرایش شاهنامه به نام سال «هزاره سرایش شاهنامه» نام گذاری شده است.