نوروز ايران به عنوان مناسبتي بين المللي به رسميت شناخته شد
- ميراث معنوي
- نمایش از پنج شنبه, 06 اسفند 1388 10:38
- بازدید: 3712
با تصویب قطعنامه «روز بین المللی نوروز» در مجمع عمومی سازمان ملل،
نوروز ایران به عنوان مناسبتی بین المللی به رسمیت شناخته شد
برگرفته از ایسنا
مجمع عمومی سازمان ملل با تصویب قطعنامه ای با عنوان «روز بین المللی نوروز» ، برای نخستین بار در تاریخ این سازمان، نوروز ایرانی را به عنوان یک مناسبت بین المللی به رسمیت شناخت .
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) این قطعنامه که توسط نمایندگی دائم کشورمان نزد سازمان ملل و در یک ابتکار عمل مشترک با کشورهایی که نوروز را در سطح ملی گرامی میدارند (آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان ) آماده شده بود، مورد حمایت عمومی کشورهای عضو سازمان قرار گرفته و به اتفاق آرا به تصویب رسید.
هند، آلبانی و مقدونیه نیز در روز رای گیری به کشورهای بانی این قطعنامه پیوستند.
فعالیتهای مربوط به این قطعنامه از مهر ماه سال جاری و پس از توافق در مورد متن این پیش نویس قطعنامه میان ایران و کشورهای یاد شده آغاز شد.
این متن توافق شده به شش زبان رسمی سازمان ملل ترجمه شده و از اوایل آذر٨٨ در اختیار کشورهای عضو سازمان ملل قرار گرفت. پس از آن رایزنی های گسترده ای با کشورها برای نیل به حمایت عمومی اعضا سازمان ملل از این قطعنامه آغاز شد.
این رایزنیها ٣٠ /١١ /٨٨ به پایان رسید و بدین ترتیب متن قطعنامه آماده معرفی و تصویب مجمع عمومی سازمان ملل شد و مجمع عمومی سرانجام در ٤/ ١٢ /٨٨ قطعنامه «روز بین المللی نوروز» را در چارچوب ماده ٤٩ دستور کار خود و تحت عنوان «فرهنگ صلح» به تصویب رساند.
به گزارش ایسنا، اسحاق آل حبیب سفیر و معاون نمایندگی جمهوری اسلامی ایران هنگام معرفی این قطعنامه به نمایندگی از کشورهای بانی این قطعنامه ، در سخنانی خطاب به مجمع عمومی سازمان ملل متحد خاطرنشان کرد: « بزرگداشت نوروز در واقع تجسم یکی از اهداف متعالی سازمان ملل یعنی تقویت صلح جهانی از طریق احترام به فرهنگ های ملی، میراث فرهنگی جهانی و تنوع فرهنگی است. نوروز تنها روزی در تقویم ها نیست نوروز فرهنگی عمیق و ریشه دار است که با تمامی آداب و سنن خود هر سال امید، صلح و خوشبختی را برای میلیون ها انسان در سراسر کره خاک به ارمغان می اورد.از انگاه که نوروز نخستین بار در سرزمین پارس پایه گزاری شد و در سراسر این قرنهای طولانی که این سرزمین خاستگاه اقوام وتمدنهای گوناگون بوده است، نوروز به صورت زبان مشترک میلیون ها انسان در اسیا، شبه قاره هند، آسیای مرکزی، خاورمیانه، قفقاز، بالکان، حوزه دریای سیاه و بسیاری از نقاط دیگر جهان در امده است . امروز بیش از ٣٠٠ میلیون نفر نوروز را در سراسر جهان گرامی می دارند. بزرگداشت نوروز بزرگداشت ریشهها، تاریخ و ارزشهای تمدنهای درخشان بشری است که در طول قرنها ارزشهای انسانی را منتقل ساختهاند. ترویج و پیشبرد فرهنگ زندگی سازگار با طبیعت است یکی دیگر از جنبه های نوروز است که همسو با بسیاری از اهداف سازمان ملل است.وی در پایان خواهان حمایت تمامی اعضای سازمان از این قطعنامه شد.»
همچنین سفیر جمهوری آذربایجان نیز در حمایت از این قطعنامه سخنرانی کرد.
پس از آن مجمع عمومی به اتفاق آرا این قطعنامه را به تصویب رساند.
این قطعنامه در ١٧ بند مقدماتی و ٥ بند اجرایی تنظیم شده است. بندهای اجرایی این قطعنامه به شرح زیر هستند:
١- شناسایی اول فروردین ماه (٢١ مارس) به عنوان روز بین المللی نوروز
٢- استقبال از تلاشهای کشورهایی که نوروز را گرامی میدارند در جهت حفظ و توسعه فرهنگ و سنت های نوروزی.
٣- تشویق سایر کشورها به آگاه سازی در مورد نوروز و سازماندهی مراسمی در بزرگداشت نوروز به طریق مقتضی.
٤- درخواست از کشورهایی که نوروز را گرامی میدارند برای پژوهش پیرامون تاریخ و سنتهای نوروزی با هدف انتشار آگاهی در مورد میراث نوروز در میان جامعه بین المللی.
٥- دعوت از کشورهای علاقمند، نظام ملل متحد، کارگزاریهای تخصصی ملل متحد بویژه یونسکو، صندوقها و برنامه های ملل متحد، سازمانهای بین المللی و منطقهای و سازمانهای غیر دولتی برای شرکت در مراسم نوروزی.