پنج شنبه, 01ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان كشف اتفاقي 2 محوطه باستاني در ايران

یادمان

كشف اتفاقي 2 محوطه باستاني در ايران

 

برگرفته از روزنامه جام جم یكشنبه 08 دی 1387

خراسان رضوی از كشف یك محوطه تاریخی در شهرك فیروزه نیشابور خبر داد.

محمود بختیاری افزود: بر اثر خاكبرداری جهت احداث آپارتمان‌های مسكونی در شهرك فیروزه نیشابور، آثار و شواهد باستانی مشاهده شد.

وی تصریح كرد: پس از كسب اطلاع كارشناسان میراث فرهنگی شهرستان، گمانه‌زنی و مطالعات باستانشناسی را با اخذ مجوز از پژوهشكده باستان‌شناسی (از آبان‌ماه) توسط گروه باستان‌شناسی آغاز كردند و این كار به مدت یك ماه انجام شد.

بختیاری گفت: بر این اساس، آثار مشهود و مطالعات انجام شده مشخص كرد در زیر لایه‌های آبرفتی دشت نیشابور به ضخامت حدود یك و نیم تا دو و نیم متر، آثار و مواد فرهنگی مربوط به دوران گذشته تاریخی مدفون است.

وی به مهر اظهار داشت: قسمت اعظم محوطه باستانی در زیر خانه‌های مسكونی شهر جدید نیشابور قرار گرفته و در برنامه‌های بعدی جهت تعیین عرصه و حریم آثار لازم است همچنان این مطالعات باستان‌شناسی ادامه یابد.

گفتنی است كه رودخانه‌های فصلی فراوانی كه از كوه‌های بینالود به سمت دشت سرازیر بوده ، احتمالا بخشی از زیستگاه‌های باستانی را زیر رسوبات مدفون كرده است.

وی خاطرنشان كرد: پرونده ثبتی این عرصه، توسط كارشناسان باستان‌شناسی تهیه و جهت بررسی و اقدامات اولیه ثبت در فهرست آثار ملی به شورای فنی و ثبت ارائه شد.

شهرك فیروزه نیشابور در حاشیه جاده كمربندی نیشابور و در فاصله شش كیلومتری شمال شرق شهر تاریخی نیشابور واقع شده است.

گورستان 3 هزار ساله

از سوی دیگر به گفته معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری كردستان، سه گور 3 ‌هزار ساله كه از منطقه زاگرس سنندج به‌دست آمده‌اند، به‌صورت جعبه‌‌ای به موزه این شهرستان انتقال یافتند.

اقبال عزیزی در گفتگو با ایسنا ادامه داد: این سه گور بدون تغییر حالت‌شان به‌صورت جعبه‌ای با خاك و تشكیلات به‌صورت كامل به موزه سنندج انتقال یافتند. همراه این سه گور، اشیای فلزی، وسایل جنگی، سرنیزه و تعدادی ظرف و كاسه سفالی كه از كاوش در این گورستان به‌دست آمده‌، به موزه منتقل شدند.

او افزود: این گورها به‌صورت اتفاقی و هنگام انجام عملیات تعریض جاده سنندج به روستای حسن‌آباد در دامنه شرقی «آبی‌دشت» و كنار شهرك زاگرس سنندج، كشف و به نام گورستان زاگرس نام‌گذاری شد. پس از كشف، در یك اقدام نجات‌بخشی، كاوش در این گورستان به‌مدت یك‌ماه انجام شد.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری كردستان بیان كرد: در این كاوش، حدود 17 گور باز شد و اكنون كار روی اشیا و گورها با هدف تاریخ‌گذاری و بررسی ارتباطات فرهنگی ادامه دارد.

وی درباره حفاظت از این محوطه، اظهار كرد: از آنجا كه این گورستان در كنار شهر قرار دارد، مشكل حفاظتی برای آن نداریم. همچنین به‌صورت نامحسوس این منطقه توسط نیروی یگان حفاظت زیر نظر است.این قبرها به هزاره اول پیش از میلاد متعلق‌اند. نتایج كاوش انجام‌شده روی قبرستان زاگرس نیز تا حدود دوماه آینده مشخص می‌شود.

مرمت تاریخ عجبشیر

همچنین رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی وعده داد ؛ حمام تاریخی نوبهار عجبشیر، زیبایی گذشته خود را بازیابد.

تراب محمدی افزود: با اتمام مرمت آن، زیبایی‌های این شهر برای جذب گردشگر داخلی و خارجی بیشتر می‌شود.
این حمام در بخش سعیدآباد عجبشیر واقع شده است.این حمام قاجاری حدود 38 متر طول، 27 متر عرض و 5/4 متر ارتفاع دارد.

دربیرون این حمام از سنگ‌های مالون،ماكادام رودخانه‌ای، آهك، خاك و كاهگل استفاده شده و در داخل آن آهك و در جرزهای دیوارهای داخلی و خارجی، سنگ‌های مالون تراشه‌ای به كار رفته و تمام دیوارها تا 2 متر برای كاهش آسیب رطوبتی كاشیكاری شده است.

رئیس میراث فرهنگی آذربایجان شرقی گفت: با وجود تغییرات زیاد، این بنا اصالت و معماری خود را حفظ كرده است.

عجبشیر با داشتن چندین اثر تاریخی و گردشگری ارزشمند از جمله بندر رحمانلو، قلعه ضحاك، مساجد چوبی، خانه‌ها و كبوترخانه‌های قدیمی و تاریخی از شهرهای گردشگری آذربایجان شرقی محسوب می‌شود.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه