یادمان
تخریب بافت تاریخی، صنعت گردشگری یزد را نابود میکند
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- دوشنبه, 12 بهمن 1388 11:05
- آخرین به روز رسانی در دوشنبه, 12 بهمن 1388 11:05
- نمایش از دوشنبه, 12 بهمن 1388 11:05
- بازدید: 2691
خبرگزاری میراث فرهنگی _ گردشگری _ در نقاطی که هیچ فعالیت اقتصادی امکانپذیر نیست، صنعت توریسم به مدد میآید و با کمترین آسیب موجودیت و کالبد مکان را حفظ میکند. بافت تاریخی یزد نیز از جمله نقاطی است که تنها فعالیت اقتصادی ممکن در آن، گردشگری است.
اصغر نبیل، رئیس جامعه هتلداران یزد گردشگری را عامل حفظ و احیا بافت تاریخی بر شمرد و به CHN گفت: «تا حدود 15 سال پیش ابنیهای واقع در بافت تاریخی از کمترین ارزش اقتصادی برخوردار بود. اهالی نیز به هر روشی سعی در تخریب آن داشتند تا زمین خالی آماده بازسازی را به فروش برسانند. اما با راه افتادن نهضت تغییر کاربری ابنیه تاریخی در جهت توسعه گردشگری، مردم ترغیب شدند که بناها را با بهترین کیفیت حفظ کنند تا در چرخه صنعت گردشگری درآمدزایی کنند.»
به گزارش CHN سالانه هزاران گردشگر داخلی و خارجی تنها برای قدم زدن در بخشی از بافت تاریخی 700 هکتاری یزد به این شهر قدم میگذراند. این حضور گردشگران در بافت تاریخی نیز درآمدزائی، اشتغال و زندگی را به بافت تاریخی باز آورده است.
بارزترین نمونه بازآفرینی زندگی و درآمدزائی در بافت تاریخی تولد مراکز اقامتی و پذیرایی سنتی است. به گفته رئیس جامعه هتلداران استان یزد اولین هتل سنتی یزد در سال 78 با 9 اتاق در بافت راهاندازی شده است.
نبیل، رئیس جامعه هتلداران یزد با اشاره به تاثیر پررنگ وجود مراکز اقامتی سنتی بر توسعه گردشگری یزد، اظهار داشت: «از حدود 10 سال پیش که اولین هتل سنتی یزد راهاندازی شد تاکنون تعداد این هتلها به 22 عدد رسیده که بزرگترین آنها نیز 80 اتاق دارد. این مراکز اقامتی علاوه بر اینکه اشتغال و درآمدزائی برای مردم یزد را به دنبال داشته، زندگی و تردد را به بافت تاریخی بازگرداندهاند.»
وی تصریح کرد: «در حال حاضر ظرفیت اقامتی هتلهای سنتی یزد به 800 تخت رسیده است. در بیشتر ایام سال نیز ضریب اشغال هتلهای سنتی بیش از سایر هتلهاست.»
نبیل، بافت تاریخی را چاههای نفتی برای مردم یزد دانست که نه تنها یادگار گذشته بوده و هنر معماری استادکاران یزدی را به رخ میکشد، اشتغال در سایه توسعه پایدار صنعت گردشگری را به دنبال دارد.
رئیس جامعه هتلداران یزد ادامه داد: «در نقاطی که هیچ فعالیت اقتصادی امکانپذیر نیست، صنعت توریسم به مدد میآید و با کمترین آسیب موجودیت و کالبد مکان را حفظ میکند. بافت تاریخی یزد نیز از جمله نقاطی است که تنها فعالیت اقتصادی ممکن در آن، گردشگری است. بنابراین با تمام وجود باید برای حفظو نگهداری بافت ارزشمند و تاریخی یزد همت گماشت.»
آنانکه بافت تاریخی را نمیشناسند، رای به تخریب آن میدهند
حفظ یا تخریب بافت تاریخی یزد به عنوان بزرگترین بافت خشت خام جهان، همواره محل مناقشه بوده است. طرفداران نوسازی شهری بافت تاریخی را فرسوده را خطاب میکنند و نظر به نوسازی آن دارند. از سوی دیگر دوستداران میراث فرهنگی و طرفداران توسعه گردشگری اعتقاد راسخی به حفظ بافت با تمام اجزا و ارکان دارند.
رئیس جامعه هتلداران استان یزد در واکنش به اظهاراتی مبنی بر تخریب دو سوم بافت تاریخی یزد، گفت: «آنانکه بافت تاریخی را نمیشناسند، رای به تخریب آن میدهند.»
اصغر نبیل افزود: «فردی را به جنگل برده و از او پرسیدند که جنگل را چطور دیده، وی پاسخ داد که درختان نگذاشتند که جنگل را ببیند. کسانی هم که رای به تخریب بافت تاریخی میدهند کمتر شباهتی به فرد یادشده ندارند. آنان بافت تاریخی را نمیشناسند و معتقدند که قسمتهایی که بر آن نام فرسوده میگذارند تخریب شود. در حالیکه بافت تاریخی با تمام ویژگیهای موجود معنا مییابد و حتی تخریب بخش کوچکی هم از آن به کل مجموعه لطمه میزند.»