یکشنبه, 04ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان صدور مجوز برای ساخت سیلو در محوطه باستانی ایوان کرخه

یادمان

صدور مجوز برای ساخت سیلو در محوطه باستانی ایوان کرخه

هنوز یکسال از توقف نصب پایه های برق در حریم درجه یک محوطه باستانی ایوان کرخه در شوش نگذشته است که بار دیگر حریم این شهر ساسانی با صدور مجوز ساخت سیلوی 50 هزار تنی، عرصه تخریب و ساخت و ساز شده است.

shock drop air force 1 full uv reactive | Air Jordan 4 Retro "Metallic Red" - nike air lightning low shoes - CT8527 - 112

 سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان با اعلام این مطلب به خبرنگار مهر تصریح کرد: شرکت ایوان کرخه خوزستان به عنوان بهره بردار که مجوز ساخت سیلوی 50 هزار تنی دریافت نموده در فاصله یک صد متری از باروی (دیوار حفاظتی) شهر تاریخی ایوان کرخه تابلوی آغاز به کار آن را نصب کرده است.

مجتبی گهستونی افزود: همچنان چالشها بر سر ساخت هتل امیر زرگر در کنار تپه های آپادانا ادامه دارد که به دستور مسئول پایگاه باستان شناسی شوش مجوز ساخت این سیلوی 50 هزار تنی بر روی عرصه صادر شده است.

محوطه‌ باستانی ایوان کرخه یکی از شهرهای مهم امپراتوری ساسانی بوده و به سبک رومی ساخته شده و در سال 1313 با شماره 47 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که در صورت ادامه دخل و تصرفات شاهد نابودی این محوطه خواهیم بود.

کارگاه ساخت سیلوی 50 هزار تنی در محوطه تاریخی

در زمان پادشاهی شاپور دوم (379-310 م) شهر جدیدی بر ساحل راست رودخانه کرخه که امروزه آن را ایوان کرخه می نامند پایه‌ ریزی شد. در ساخت این شهر از یک سبک معماری (رومی) الهام گرفته شد. این شهر مستطیلی شکل دارای چهار کیلومتر طول و یک کیلومتر عرض بود، طراحان و معماران این شهر برای محافظت از شهر خود یک باروی مستحکم خشتی در اطراف آن احداث کردند.

دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان در ادامه اظهار داشت: بعضی از اقدامات مسئول پایگاه شوش که رئیس اداره میراث فرهنگی دزفول و از باستان شناسان قدیمی خوزستان است محل سوال است که چرا با دستور العملها و مجوزهای غیر اصولی زمینه تخریب بیش از پیش محوطه های باستانی را فراهم می آورد.

بخشهایی از بقایای دیواره خشتی شهر ایوان کرخه

علاوه بر این ساخت باسکول 60 تنی در بخش شمالی درون محوطه ایوان کرخه که بخشی از آن را تحت مالکیت شخصی قرار داده چهره این شهر ساسانی را بیش از پیش مخدوش و آسیب جبران‌ ناپذیر دیگری را بر پیکره ی آن وارد نموده است به شکلی که زمینه برای کاوشهای باستان شناسی ایوان کرخه در آینده از بین خواهد رفت.

گهستونی با اشاره به اقداماتی که برای تعیین حریم این محوطه تاریخی صورت گرفت، بیان کرد: در سال 1386 با انعقاد قرار دادی به مبلغ 200 میلیون ریال مقرر شد که محوطه ایوان کرخه تعیین حریم شود که مدتی بعد از شروع قرارداد این مهم به سرانجام نرسید و هیچگاه تعیین حریم محوطه باستانی ایوان کرخه به سر انجام نرسید.

در نقاط مختلف این محوطه تاریخی بقایایی از برج و باروی شهر از زیر خاک بیرون آمده است

این شهر باستانی در دوران جنگ تحمیلی به واسطه موقعیت جغرافیایی آسیبهای جدی و فروانی دیده است که از جمله آسیبهای وارده در آن زمان می توان به استفاده از حصارهای آن به عنوان سنگر و تخریب سازه‌های منصوب به کاخ در بخش جنوبی این شهر مهم به وسیله گلوله‌های خمپاره اشاره کرد.

اگر چه دوستداران میراث فرهنگی در خوزستان سال گذشته بعد از پیگیریهای متعدد مانع گسترش تخریب 100 هکتار از محوطه ایوان کرخه به منظور توسعه اراضی کشاورزی آموزشی دانشگاه آزاد دزفول و نصب بیش از 30 تیرک برق بر روی عرصه ایوان کرخه شدند اما هنوز هم و با گذشت یک سال، پایه های برق از ایوان کرخه منتقل نشده اند.

گامهای آغازین ساخت سیلو در محوطه تاریخی برداشته شده است

شرکت توزیع نیروی برق شوش از اسفندماه 1378 تا نیمه اول فروردین 1388 اقدام به نصب 60 پایه برق در عرصه محوطه باستانی ایوان کرخه کرده است.

پس از گذشت بیش از سه سال از برنامه گمانه زنی در ضلع شمالی و شرقی به منظور تعیین حریم و عرصه محوطه 400 هکتاری ایوان کرخه به سرپرستی غلامعلی باغبان (رئیس اداره میراث فرهنگی دزفول و مسئول پایگاه باستان شناسی شوش) صورت گرفت هنوز ضوابط و مقررات خاصی برای این محوطه ارزشمند ساسانی تائید و تصویب نشده است.

پلان نقشه سیلویی که قرار است در این محوطه باستانی ساخته شود

کشاورزان محلی با استفاده از نبود ضوابط تعیین حریم در محوطه ایوان کرخه، این محوطه را زیر کشت گندم برده اند، افزون بر این از سال 1371 تاکنون نیز دانشگاه آزاد اسلامی دزفول 100 هکتار از محوطه شمالی ایوان کرخه را به عنوان مرکز تحقیقات کشاورزی در اختیار دانشجویان رشته کشاورزی قرار داده است که پروژه های کشت خود را عملا بر روی این محوطه مهم ساسانی انجام دهند. البته به این موارد باید حفر چاههای عمیق و احداث موتور خانه، باسکول 60 تنی، کانال آبرسانی، عبور جاده آسفالته از مرکز محوطه، حضور مدام حفاران غیر مجاز و دیگر فعالیتها را نیز اضافه کرد.

همه این اتفاقات در حالی در این محوطه باستانی رخ می دهد که معاون فنی استانداری خوزستان مدتها پیش با ارسال نامه ای به دستگاههای دولتی انجام هرگونه ساخت و ساز در اماکن باستانی بدون استعلام از سازمان میراث فرهنگی را ممنوع اعلام کرد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه