جمعه, 13ام ارديبهشت

شما اینجا هستید: رویه نخست تاریخ یافته‌های باستان شناسی

یافته‌های باستان شناسی

باستان‌شناسان در موزه سمیرم کشف کردند؛ درج نام «ایران» به زبان پارسی در کتیبه قرن نخست هجری

رئیس اداره میراث‌فرهنگی شهرستان سمیرم از کشف نام «ایران» برروی یکی از کهن‎ترین کتیبه‎های اوایل دوران اسلامی (سده اول هجری قمری) در شهرستان سمیرم  و در قلب فلات مرکزی ایران خبر داد.

ضحاک در نگاره‌های سومری

در نگاره‌های سومری، بابلی وایران باستان بر روی مهرهای استوانه ای یا الواح گلی از حدود 3000 سال قبل از میلاد تا نزدیک هزاره پیش از میلاد نگاره‌های فراوانی از تلفیق مار و انسان و یا مار با سایر موجودات به چشم می‌خورد در این نگاره‌ها گاه مردی به تصویر کشیده شده که دو مار بر شانه‌های او روییده است. این مرد کلاهی شاخدار بر سر و گاه بر تخت پادشاهی و مشغول فرمانروایی است و گاه به صورت مردی بزرگ و صاحب قدرت در حضور پادشاهی دیگر که چشمه‌های آب حیات را در کف دارد نشان داده شده است!

شاهکارهای تاق بستان؛ در آستانه‌ی جهانی شدن

نزدیک به دو سال است که تاق‌بُستان در حال سامان‌دهی است تا برای ثبت جهانی آماده شود. تاق‌بستان مجموعه‌ای از سنگ‌نگاره‌ها و سنگ‌نبشته‌های دوره‌ی ساسانی است که درون دو تاق در دامنه‌ی کوهی به همین نام و در کنار چشمه‌ی آناهیتا در شمال شرقی حاشیه‌ی کنونی شهر کرمانشاه واقع شده است. این مجموعه‌ی 1700 ساله ارزش هنری و تاریخی بسیاری دارد. چند صحنه‌ی تاریخی از جمله تاج‌گذاری پادشاهان خسرو پرویز، اردشیر دوم، شاهپور دوم، شاهپور سوم و دو صحنه‌ی بی‌نظیر شکار و هم‌چنین چند سنگ‌نوشته به خط پهلوی کتیبه‌ای در آن کنده‌کاری شده است.

در زیویه چه می‌گذرد؛ زیویه؛ محوطۀ سوخته باستان‌شناسی ایران

برگرفته از هنرنیوز

بین دانسته‌ها و نتایج حاصل از کاوش‌های زیویه که در اختیار باستان‌شناسان و محققین قرار گرفته است و وسعت و مدت کاوش‌های این دژ، هیچ رابطه معقولی وجود ندارد. در چنین شرایطی انتظار تجزیه و تحلیل و نتیجه‌گیری از یافته‌های این کاوش‌ها و اظهارنظرهای باستان‌شناسان و پژوهش‌گران مختلف و بروز بحث‌های علمی میان آن‌ها به دور از واقعیت است. در واقع کسی از یافته‌های این کاوش‌ها چیزی در دست ندارد که بتواند به تحلیل و اظهارنظر بپردازد.

آثار باستانی - قلعه دختر شوراب گُناباد

در حدود 15 کیلومتری مرکز شهرستان گناباد قلعه دخترشوراب، موضوع مورد بحث این مقاله، واقع است. شوراب، قریه دارای آب‌شور، در شرق معبر مذکور و 10 کیلومتری بیدخت قرار دارد و قلعه دختر در غرب معبر و به فاصله دو کیلومتر از شوراب واقع است. این قلعه دربالای قله منفردی بنا شده و مربوط به دورهٔ ساسانی است.

آرامگاه کورُش (کوروش) بزرگ - شادروان علی سامی

باشکوه‌ترین و زیباترین اثری از آثار فراوان پاسارگاد که نسبتاً آبادتر بجا مانده، و از هر کجای دشت مادر سلیمان، مانند کوهی نمایان است، آرامگاه کوروش بزرگ می‌باشد. آرامگاه کوروش بزرگ هنوز مانند کوهی استوار مانده است و چه بسیار سده‌ها و هزاره‌های دیگری، که ما خاک و خشت باشیم همچنان بر جا و نمایشگر اندیشه بلند کارفرمایان و مهارت و زیردستی سازندگان هنرمند چنین اثر جاودانی خواهد بود.

در همین زمینه