گردشگری
گنبد سلطانیه نماد اقتدار و برتری ایرانیان- تلفیق هنر و معماری اصیل
- گردشگری
- نمایش از دوشنبه, 22 اسفند 1390 12:40
- بازدید: 5857
وقتی در مسیر جاده تهران به زنجان به سمت غرب کشور در حرکت هستید در سمت چپ خود گنبدی فیروزه ای در مقابل دیدگانت مجسم می شود که حکایت سالها اقتدار و عزت و ایستادگی ایران و ایرانی است و بیان واقعیتی عظیم که ایرانیان همواره ملت برتر بوده و هستند.
boohoo , Womens & Mens Clothes , Shop Online Fashion | Asics Gel-Lyte XXX Shoe Palace Japan - 1201A209-400
به گزارش خبرنگار مهر، مقبره محمد خدابنده (اولجایتو محمد) معروف به گنبد سلطانیه که یکی از شاهکارهای هنر معماری ایران و دنیای اسلام به شمار میآید، در 40 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان زنجان و در شهر سلطانیه واقع شده است.
از جمله مهمترین آثاری که به تقلید از گنبد سلطانیه پدید آمده، می توان از گنبد کلیسای سانتاماریا دلفیوره نام برد که بیش از صد سال بعد از آن ساخته شده است. گنبد سلطانیه از جمله آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است و آنوبانینی آن را یکی از مهمترین آثار باستانی جهانی منطقه به شمار می آورد. در سال های اخیر توجه به این اثر بیشتر شده و تعمیر و نگهداری اثر نسبتا به خوبی در حال انجام است.
بی شک این گنبد یک اثرِ منحصر به فرد و شاهکار هنر معماری است و در مقایسه با آثار مشابه، نقطه اوج موفقیت معماری را نشان میدهد.
گنبد عظیم سلطانیه بر فراز بنای هشت گوشهای تعبیه شده است. بر روی هرکدام از جرزهای هشت گانه در بالا، آثار منارههایی به قطر یک متر و به بلندای 3.5 متر که با زیباترین معرق کاری مزین شدهاند، باقی است.
داخل این منارهها پلکان مارپیچی به عرض 70 سانتی متر که به حول قطر 20 سانتی متر میپیچند طراحی شده است. این منارهها فشار گنبد را عمودا خنثی می کنند. عقاید مختلفی در مورد انتخاب هشت ضلعی بنا عنوان میشود.
عدهای این انتخاب را به دلیل ایستایی و استحکام بنا دانستهاند، برخی به آن نشانههای مذهبی و مقدس دادهاند. آنچه مسلم است عدد هشت، نه مقدس است و نه دلیل مذهبی دارد. صرفاً انتخاب این طرح از روی محاسبات تجربی معماری و به خاطر مرکزیت و ایستایی و احتمالاً ایجاد ساعت آفتابی در نظر گرفته شده است یا بیشتر برای نشان دادن تزیینات و زیبایی بدنه گنبد در تمام طول روز است.
از نظر معماری، این مقبره تقلید از هیچ بنایی نیست بلکه اختراعی است برای ساختن بنایی به این بزرگی مرکب از برج هشت گوش و گنبد مکعب این بنای تاریخی دارای سه در ورودی بزرگ بوده است که امروز در ورودی اصلی آن بسته شده است.
بنا دارای هشت پلکان مارپیچی یا حلزونی است که در بین جرزها جای گرفته و به طبقات بالا و ایوانها راه دارند. بر فراز چهار ایوان اصلی و بزرگ، چهار پنجره بزرگ قرار دارد که روشنایی داخل بنا را تأمین میکنند و همچنین از این پنجرهها برای تشخیص زمان نیز استفاده میشده است.
در آخر میتوان گفت بنایی که به این ترتیب آرایش یافته تأثیر عجیب یک ساختمان هوایی را به انسان میدهد. در بعضی از روزها، گنبد درخشان سلطانیه، بر روی پایه خاکی رنگ و منارههای درخشان چنان مینماید که در آسمان بال گشوده است.
این اثر زیبا و دلانگیز مولود هنری است که با ظرافت خاص، رنگ لاجوردی حاشیه گنبد را با رنگ طبیعیِ آجر، انس داده و بیننده را به تمجید ذوق زینت گر معمار و هنر سازنده آن وا میدارد.
با ملاحظه دقیق این بنای عظیم به نظر میرسد که علاوه بر محل آرامگاه اصلی که شامل ساختمان مرکزی گنبد است و به نام تربت خانه شهرت دارد، بناهای دیگری در جنب آرامگاه ساخته شده بوده است.
این گنبد عظیم که یکی از بزرگترین گنبدهای تاریخی اسلام است، چندین بار مرمت شده است (در زمان صفویه و قاجاریه) و در حال حاضر هم تعمیرات اساسی آن ادامه دارد.
گنبد سلطانیه در سال 2005 به عنوان یکی از آثار جهانی در فهرست یونسکو قرار گرفته است. در حال حاضر گنبد سلطانیه با تلاش های صورت گرفته توسط مسئولان میراث فرهنگ استان زنجان روند مطلوب در زمینه باسازی و حفظ و نگهداری را طی می کند.