پنج شنبه, 01ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان پروژه مرمت «شهر گور» نیمه‌کاره به پایان رسید

یادمان

پروژه مرمت «شهر گور» نیمه‌کاره به پایان رسید

شهر گور فیروز آبادخبرگزاری میراث‌فرهنگی ـ گروه میراث‌فرهنگی ـ شهرگور فیروزآباد از جمله شهرهای بااهمیت ساسانی دراستان فارس به شمار می‌آید که باوجود کاوش‌های صورت گرفته در سالهای اخیر بدون مرمت و ساماندهی به حال خود رها شده بود. هم اکنون علیرضا عسگری سرپرست گروه باستان‌شناسی شهرگور اردشیر درحالی خبراز اتمام پروژه‌های مرمتی و بناهای وابسته به آن را تا پایان شهریورماه می دهد که هنوز برخی از محوطه های ارزشمند شهر درحد گمانه زنی باقی مانده است. شهراردشیرخوره که مجموعه کاملی از ساختارشهری، نظامی، تشریفاتی و دیتی است ازجمله شهرهای بااهمیت دوره ساسانی محسوب می شود که قابلیت ثبت جهانی را به دلیل برپایی مجموعه کاخ اردشیربابکان،شهرگور، قلعه دختر و مجموعه نقش برجسته های اطراف رودخانه تنگاب دارد.
 
به گزارشCHN، بااینکه آسیب شناسی و بررسی‌های تحت العرضی که از شهر اردشیر خوره یا شهرگور فیروزآبادتوسط باستان شناسان در استان فارس انجام شده اما هنوز کشف محوطه آتشکده که هم اکنون ورودی و بخشی از درگاه آن پیدا شده کاملا متوقف و سرامیک های ساسانی که در دیگر محوطه های متعلق به اردشیر خوره بدون سرانجام رها شده است. این درحالی است که هنوز در بخش هایی از شهر گور کشاورزی شده و ظرفیت این شهر به عنوان قطب باستان شناسی و گردشگری نادیده گرفته می شود.
 
با این وجود علیرضا عسگری سرپرست گروه باستان شناسی شهر "اردشیرخوره" از فعالیتهای  مرمتی و مستندنگاری سه بعدی این شهر خبر می دهد و این شهر متعلق به دوره ساسانی را برای همیشه از خطر اضطرار خارج می کند.
 
وی معتقد است آسیب شناسی و مطالعات انجام شده  منجر به ساماندهی و مرمت برج منار و بناهای وابسته در این شهر شده است چراکه برج منار هسته مرکزی شهر را تشکیل داده که در صورت عدم مرمت و ساماندهی برای همیشه از بین می‌رفت و این درحالی است که نابودی آن گم شدن هلال شهر را در پی داشت. به همین منظور با اعلام اضطراری بودن این برج پروژه مرمتی آن از 4 ماه پیش شکل گرفته و مرمت آن آغاز شد.
 
علیرضا عسگری افزود: در پروژه مرمت و ساماندهی شهرساسانی فیروزآباد 30 متر داربست در فضا ایجاد شد به طوری‌که 40کارگر از ارتفاع 30 متری شروع به شستن مواد کهنه و فرسوده از برج و تزریق گچ مخصوص مرمت به بدنه‌ها و تمام شیارهایی که درطول زمان ایجاد شده بود کردند. همچنین تمام منفذهای موجود که خطر نشت آب را تشدید می کرد درز گرفته شد.
 
طبق گفته وی مستندنگاری سه بعدی در قلعه دختر و دیگر بناهای تاریخی شهر باعث شده کوچکترین تغییرات در بنا کنترل شود به طوری که هرساله با رصد تغییرات و فرسایش بوجود آمده در بناها آسیب شناسی و کنترل خواهد شد.
 
حفر چاه عمیق در قلعه دختر به جای حمل سطل آب
عسگری همچنین با تاکید بر ساماندهی بناهای وابسته به شهرگور از جمله قلعه دختر ادامه داد: در رابطه با بناهایی که وجود دارد و وابسته به شهرگور هستند همانند قلعه دختر، فعالیت‌های منسجمی صورت گرفته است. طی یکسال اخیر تمام سقف گنبد قلعه دختر که در بالای کوه قرار گرفته در واقع تمام بخش حاشیه شمالی و نما و بخش‌های داخلی مرمت شده و 3 شیار نسبتا وسیع که در پشت این قلعه وجود داشت و باعث گسست و ناپایداری دیواره شده بود با تعریف پروژه های جداگانه عملیات مرمتی آن نیز آغاز شده است.
 
وی گفت: طی 4 ماه گذشته مرمتگران با 40 کارگر مصالح را از دره به بالای کوه انتقال دادند و هم اکنون نیز مرمت عمده این اثر متعلق به دوره ساسانی به پایان رسیده مضاف براینکه کاخ اردشیر که جزو بناهای وابسته در این شهرساسانی است با 5 مرمت‌گر تمام ترک ها وشیارهای که در تزئینات بنا بوجود آمده بود ساماندهی شد.
 
به گفته وی، این درحالی است که برای حفظ کلیت شهر و خدمات رسانی تمهیداتی درخصوص مسائل حفاظت فیزیکی و علمی، طرح آب رسانی و برق رسانی به شهرگور صورت گرفت که به دلیل آبرسانی دستی به قلعه دختر و عدم دریافت مجوز از سازمان آب، به رغم ممنوعیت حفر چاه،مجبور به حفر چاه عمیق در تنگاب شدیم. درحال‌حاضر حق انشعاب آب و برق شهر گور پرداخته شده تا خدمات رسانی در این شهرساسانی به وقوع بپیوندد.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه