زیست بوم
دریاچه ارومیه در آستانه مشکلی تازه
- زيست بوم
- نمایش از چهارشنبه, 22 ارديبهشت 1389 06:10
- بازدید: 6961
مسئولان محلی برای کاستن از عوارض زیانبار پساب صنعتی یک واحد تولیدی، وعده دادهاند که فاضلاب این واحد صنعتی به دریاچه ارومیه هدایت خواهد شد.
مکانسنجی نامناسب در ایجاد واحدهای صنعتی، بیتوجهی به تصفیه پساب حاصل از فعالیت آنها و دفع آن با شیوههای غیرکارشناسی از جمله معضلات پیش روی صنایع کشور است که پیامدهای ناشی از آن هر از چندی در منطقهای از کشور خسارات جبرانناپذیری بر مردم و محیط زیست وارد میکند.
شکسته شدن 5 حوضچه از حوضچههای پساب کارخانه کاوه سودای مراغه در بناب و سرازیر شدن سیل ناشی از آن که به گفته فرماندار بناب 10 هزار هکتار از باغها و زمینهای مستعد کشاورزی و خانههای مردم در 5 روستای این شهرستان را غیرقابل استفاده کرد و به ویرانی کشید، تلنگری چندباره در این زمینه است. مسئولان واحدهای صنعتی باید هشدارهای کارشناسان، مقامهای محلی و مردم را در زمینه مشکلات زیستمحیطی طرحهای صنعتی جدی بگیرند.
این نکتهها در کارخانه کاوهسودای مراغه عملی نشد و اعتراضهای 5 ساله مردم منطقه و مسئولان محلی در مورد سست بودن خاک منطقه، مستحکم نبودن حوضچههای پساب کارخانه و عوارض زیستمحیطی ناشی از نشت پساب و تاثیر آن در خشک شدن باغها و شور شدن آب چاهها به جایی نرسید. به گفته عزیزالله اعزازی، نماینده مردم بناب در مجلس « از 2 سال قبل این حادثه پیشبینی شده بود و هشدارهای لازم را به مسئولان داده بودیم اما سرانجام آنچه نباید پیش میآمد، اتفاق افتاد.»
اما گویا بیتوجهی مسئولان کارخانه به اعتراضهای مردم و مقامهای محلی، حاصل نوعی پشتگرمی بود به این دلیل که کارخانه مذکور اولین تولیدکننده «کربنات سدیم» یعنی ماده اولیه صنایع شیشه، مواد شوینده و کاغذ در کشور است و بنابر این مشکلات زیستمحیطی آن را نادیده گرفتهاند.
در این زمینه سعید برقی، فرماندار بناب و رئیس شورای تامین این شهرستان در جمع اهالی معترض روستاهای این شهرستان توضیح داد: «دولت در نظر ندارد این واحد صنعتی را تعطیل کند، ولی از همان آغاز ، ساخت این کارخانه اشتباه بوده است.»
به نظر میرسد که ماجرا به همین جا ختم نشود. همانطور که فرماندار بناب گفته، قرار است پساب کارخانه کاوه سودا از طریق لولهکشی به دریاچه ارومیه هدایت شود و این شاید یک معضل زیستمحیطی دیگر برای دریاچه ارومیه باشد.