یکشنبه, 02ام دی

شما اینجا هستید: رویه نخست گردشگری اویی، شهری در اعماق زمین

گردشگری

اویی، شهری در اعماق زمین

شهر نوش آباد شهری کهن و تاریخی در کویر مرکزی ایران از توابع شهرستان آران و بیدگل شهری است که همواره نامش با آثار تاریخی منحصر بفرد و آیین‌های عاشورایی‌اش معروف بوده است، اما آنچه شهر نوش آباد را به ویژه در یک دهه اخیر بیشتر بر سر زبان‌ها انداخته شهری به نام اویی در زیر شهر موجود و در اعماق زمین است.

adidas calabasas cream factory san jose menu - GZ3194 - adidas Ultra Boost 2021 White Multicolor | Air Jordan Sneakers

به گزارش ایسنا، شهر اویی شهری در اعماق زمین است که تقریبا سراسر شهر فعلی را در بردارد و چند سالی است که به عنوان مقصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی در سفر به کویر مرکزی ایران به حساب می‌آید.

خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در آران و بیدگل با عباس متولی سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آران و بیدگل و اصغر شقایقی شهردار نوش آباد در خصوص این شهر تاریخی به گفت‌وگو پرداخت که در ادامه می‌خوانید:


چهار مرحله کاوش در اویی

عباس متولی با بیان اینکه شهر اویی نمونه بارز و برجسته یک اثر تاریخی منحصر به فرد عرصه معماری دستکن در ایران به شمار می‌رود، اظهارکرد: این شهر در سه طبقه متصل به هم تشکیل شده که عمق هر طبقه از 4 تا 18 متر و در هر طبقه متغیر با طول هر طبقه بیش از هزار متر مربع است.

وی افزود: تا کنون چهار مرحله کاوش در این شهر زیر زمینی انجام گرفته و در هر مرحله بخشی از شهر در اعماق زمین، شناسایی و لایروبی و کشف سفالین‌ها و آثار معماری مربوط به دوران ساسانی در بخش‌های مختلف به انجام رسیده است.

متولی خاطر‌نشان‌کرد: در آخرین مرحله کاوش این شهر عجیب، مجموعه‌ای بی نظیر از سیستم آبرسانی شهری از قرون میانه اسلامی کشف و خاکبرداری شد. این کشف در کنار دیگر آثار شناسایی شده شهر زیرزمینی (پایاب، قنات و دستک‌های منشعب از آن) مجموعه بی نظیری را به وجود آورده که راه را برای ثبت جهانی آن آسان و هموار می‌کند.

متولی گفت: قابلیت تبدیل کارگاه مذکور بعد از حفر باستان شناسی به سایت موزه آب از دیگر ویژگی‌های مهم آثار به دست آمده در این فصل باستان شناسی است.

سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آران و بیدگل، ادامه داد: شواهد به دست آمده در طی کاوش‌های باستان شناسی، تعداد طبقات این شهر را به چهار طبقه رسانده که به وسیله چاه‌های عمودی به یکدیگر متصل می‌شود.

متولی افزود: شهر زیرزمینی نوش آباد از طریق دو ورودی و سه خروجی میزبان گردشگران داخلی و خارجی است، خروجی‌هایی که هر کدام مسیری زیبا و به یاد ماندنی از آب انبارهای تاریخی شهر نوش آباد را به خاطر می‌سپارد.


اویی مخفیگاهی در برابر هجوم دشمنان

وی وجود اتاقک‌های کوچک، مسیر‌های طولانی و دالان مانند، بوی خاص نم عمق زمین، جایگاه پیه سوزها و محل‌های اختفا را از مهمترین خصوصیات ظاهری شهر زیرزمینی اویی برشمرد و افزود: شهر اویی در روزگاران قدیم و در زمان هجوم دشمنان به عنوان محلی برای دفاع و مخفی شدن مورد استفاده قرار می‌گرفته است.


متولی همچنین گفت: از مهمترین خصوصیات این شهر تاریخی که نشان از فکر پیشرفته مردم آن زمان است وجود سیستم تهویه هوا است که از طریق چاه‌های انتقال بین سه طبقه در زمان اختفا مشکل تنفس را راحت می‌کرده است.


وی افزود: از دیگر خصوصیات خاص و حساب شده این شهر زیر زمینی حفر تونل‌هایی با ارتفاعی به اندازه قد یک انسان170 تا 180 سانتی متری است که هم اکنون نیز مشکلی برای بازدید گردشگران در این زمینه به وجود نمی‌آورد.


اعتباری خاص برای کاوش در این شهر

همچنین اصغر شقایقی درباره این شهر تاریخی، گفت: هم اکنون شهر زیرزمینی نوش آباد به عنوان نمادی در کشور معروف شده است که موجب جذب هزاران گردشگر به این شهر به ویژه در ایام نوروز می‌شود.

شهردار نوش آباد افزود: با توجه به اهمیت این شهر در رونق گردشگری و در نتیجه رونق اقتصادی مردم شهر، شهرداری نوش آباد همواره اعتبارات خاصی را برای فصل‌های کاوش و لایروبی این شهر انجام داده است.

وی گفت: در چند ماه اخیر با اختصاص بیش از شش میلیارد ریال، لایروبی 7 هزار متر مربع از این شهر به طور کامل انجام گرفت و دو ورودی و خروجی برای رفاه حال گردشگران به ورودی‌ها و خروجی‌های قبلی اضافه شد.

شقایقی خاطر‌نشان‌کرد: سال گذشته تنها در ایام نوروز بیش از 80 هزار مسافر داخلی و خارجی از شهر زیرزمینی نوش آباد بازدید کردند که این خود نشان از اهمیت این شهر تاریخی دارد.

وی در ادامه گفت: با توجه به بالا بودن حجم فعالیت‌ها در شهر زیر زمینی از سال گذشته با انتخاب یک مدیریت واحد برای این مجموعه سعی در آماده کردن مراحل ثبت جهانی این اثر دست‌کن ایرانی در فهرست آثار یونسکو هستیم.


شقایقی خاطرنشان‌کرد: شهر تاریخی نوش آباد با 30 اثر تاریخی و ثبت شده ملی همواره گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می‌کند لذا شهرداری با کمک آموزش و پرورش و سایر نهادها آماده میزبانی از مسافران در تمام ایام سال است.


به گزارش ایسنا؛ شهر کهن و تاریخی نوش آباد از توابع شهرستان آران و بیدگل در چهار کیلومتری مرکز این شهرستان و در 210 کیلومتری شمال اصفهان واقع شده است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید