یافتههای باستان شناسی
تمدن ایرانیان در جیرفت
- يافتههاي باستان شناسي
- نمایش از چهارشنبه, 16 شهریور 1390 16:57
- بازدید: 5320
برگرفته از فر ایران
مهدینورعلی شاهی
آخرین حلقهی تردید باستان شناسان در بارهی وجود تمدنی باستانی در جیرفت، با کشف یک لوح کامل خطی در این محوطه باستانی از بین رفت تا در کتابهای تاریخی جهان، بسادگی از جیرفت ایرانیان به عنوان تمدنی بزرگ یاد کنند.
روز گذشته تمامی دغدغههای باستانشناسان برای ثبوت فرضیه وجود تمدن در جیرفت باستانی جای خود را به امید داد تا نادر علیدادی سلیمانی، رییس پژوهشکده بینالمللی باستانشناسی جیرفت، خبر کشف لوحی خطی را در پی کاوشهای علمی در محل تپهی کنار صندل جنوبی تایید کند که به عقیدی او، کمک شایانی میکند. درازای این لوح خطی آجری 11، پهنای آن 7 و ضخامتش 2 سانتیمتر است.
به گفته وی، این تنها لوح خطی است که به صورت کامل تا کنون در این محوطه کشف شده است. او میگوید:
این لوح خطی که دارای 5 سطر خط و هر سطر دارای 12 حرف است، به منظور رمز گشایی تصویری برای خط شناسان معروف دنیا ارسال شده است. به عقیدی کارشناسان باستانشناسی، این لوح به احتمال زیاد یک فرمان شاهی است که سالها زیر خاک مدفون بوده است.
کارشناسان باستانشناسی جهان تا کنون برای اثبات وجود یک تمدن باستانی در این منطقه، تنها نبودن خط را بهانهای برای نبود تمدن باستانی در این منطقه میدانستند.
هالی پیتمن، باستانشناس برجستهی آمریکایی که چند فصل را در این منطقه به کاوش پرداخته است، در این باره میگوید: کاوشهای باستانشناسی در این منطقه به ثبوت مراتب دیوانی و شهرنشینی و آیینهای باستانی در این منطقه منجر شده است: اما خط که کامل کننده این حلقه برای اثبات یک تمدن باستانی است، باید در این منطقه یافت میشد تا این زنجیره کامل شود.
علیدادی در پایان به نکتهای اشاره میکند که شاید دیگر جای هر گونه شکی را درباره وجود تمدن در این محوطه باستانی مرتفع میکند. او با افتخار میگوید:
تا کنون در محوطههای باستانی جیرفت هیچگونه ابزار جنگی کشف نشده و این نشان دهنده صلح و آرامش در زمان فرمانروایی پادشاه آن دوران است.
شاید این جمله کامل کننده حلقه تمدنی جیرفت ایرانیان بود، چه آن که لوحی خطی پیدا شود و چه آن که پیدا نشود.
گردهمایی باستانشناسان جهان دربارۀ تاریخ تمدن ایران
با حضور باستانشناسان ایرانی و خارجی در کنگرهی باستانشناسی خاور نزدیکِ کهن در اسپانیا، تازهترین مطالعات باستانشناسی فلات مرکزی، غرب و جنوب کشور با نگاهی به زندگی بشر در سرزمین ایران از دورهی پیش از تاریخ تا دورههای اسلامی بررسی میشود.
لیلی نیاکان یکی از باستانشناسان شرکت کننده در این کنگره و سرپرست کاوشهای باستان شناسی دشت قزوین در این باره گفت:
عمده مقالات این کنگره که به ایران مربوط میشود، توسط باستان شناسان ایرانی و دیگر باستانشناسان شرکت کننده در این همایش که از کشورهای خاور نزدیک به اسپانیا سفر میکنند، ارایه شده است.
در این همایش حدود 18 باستان شناس سوری درباره ایران صحبت میکنند و قرار است مقالههای زیادی دربارهی تاریخ تمدن ایران در کنگره باستان شناسی اسپانیا توسط دیگر باستانشناسان خارجی خوانده شود.
کنگره باستانشناسی خاور نزدیک کهن در اسپانیا روز گذشته در شهر مادرید آغاز شد و قرار است در این کنگره معماری دورهی قاجار و معماری کاخ آیینهی گلستان نیز بررسی شود.