پنج شنبه, 01ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان با حکم دادگاه هیچ سیلویی در ایوان کرخه ساخته نمی‌شود

یادمان

با حکم دادگاه هیچ سیلویی در ایوان کرخه ساخته نمی‌شود

پس از اعتراض  انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان از شروع عملیات احداث سیلوی 50 هزار تنی در ایوان کرخه و بازتاب گسترده رسانه یی آن رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان با تاکید بر این نکته که هیچ سیلو و بنایی در ایوان کرخه ساخته نمی‌شود اعلام کرد:  برای توقف ساخت سیلو در حریم این محوطه ساسانی حکم دادگاه صادر شده و بر همین اساس مسئولان ساخت این بنا موظف به رعایت ضوابط میراث فرهنگی هستند.
چندی پیش ساخت یک سیلو در حریم ایوان کرخه مشکلاتی را به وجود آورده بود که منجر به توقف ساخت آن شد. در پی این مشکلات، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان از متولیان ساخت این سیلو به دادگاه شکایت کردند که در نهایت حکم دادگاه به نفع میراث فرهنگی صادر شد.
پرویز پورفرخی، رئیس سازمان میراث فرهنگی خوزستان با اعلام این خبر گفت: در حکم دادگاه علاوه بر توقف ساخت و ساز در حریم ایوان کرخه، بر چگونه‌گی ساخت این سیلو و رعایت ضوابط میراث فرهنگی نیز تاکید شده است.
وی گفت: بر اساس این حکم متولیان ساخت این سیلو موظفند با رعایت قوانین ساخت و ساز در حرایم و یا محدوده آثار تاریخی، بنای خود را تا ارتفاع حدود 8 متر بالا ببرند و در غیر این صورت باید فاصله مناسبی را از محوطه باستانی رعایت کنند.
وی افزود:ارتفاع بنا نسبت به جانمایی انجام شده تعیین می‌شود و این سیلو باید به شکلی ساخته شود که منظر فرهنگی و دید آسمانی محوطه باستانی ایوان کرخه را مخدوش نکند.
به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی خوزستان، محل ساخت سیلو نیز تغییر کرده و حتی برای اطمینان بیشتر 100 از محل فعلی جابجا شده است.
پورفرخی با انتقاد از بی‌توجهی به ضوابط میراث فرهنگی گفت:متاسفانه پروژه‌های عمرانی پیش از ساخت و ساز، طرح‌های خود را به سازمان میراث فرهنگی ارائه نمی‌کنند و همین امر باعث می‌شود که هنگام فعالیت عمرانی با مشکلاتی مواجه شوند. ما می‌گوییم قبل از جانمایی محل پروژه‌های خود از سازمان میراث فرهنگی استعلام‌های مربوط را دریافت کنید تا هنگام ساخت و ساز متضرر نشوید.
وی تاکید کرد که سازمان میراث فرهنگی مخالف توسعه نیست و مسئولان این سازمان معتقدند که در سایه توجه به میراث فرهنگی، می‌توان به توسعه پایدار دست پیدا کرد.
پورفرخی همچنین از تغییر مسیر کابل‌ها برای برق‌رسانی و خطوط تلفن به سیلو خبر داد و گفت:قرار بود این کابل‌ها از داخل عرصه ایوان کرخه عبور کنند که پس از انجام جلسات متعددی با مسئولان اداره برق و مخابرات، مسیر این کابل‌ها تغییر کرد و با یک انحنای صورت گرفته از بیرون این محوطه باستانی عبور می‌کند.
ایوان کرخه آثار شهری از دوره ساسانیان است و زمانی یکی از مهم ترین شهرهای دوران شاپور ساسانی بود. در گویش محلی به ایوان کرخه "کوت گپون" یعنی محل بزرگان می‌گویند. این بنا در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
این بنا در 20 کیلومتری شمال‌غربی ویرانه‌های شوش و 20 کیلومتری جنوب غربی دزفول، در سمت راست رود کرخه در جاده دهلران قرار دارد و کامل‌ترین و بزرگترین شهر مدفون شده ساسانی است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه