یادمان
کشف بقایای دیوار در محل ساخت یک کارخانه در روستای پلور
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- چهارشنبه, 14 بهمن 1388 06:44
- آخرین به روز رسانی در چهارشنبه, 14 بهمن 1388 06:44
- نمایش از چهارشنبه, 14 بهمن 1388 06:44
- بازدید: 2625
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: میراث فرهنگی
رییس پژوهشکدهی باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور اعلام کرد: با پیدا شدن بقایای یک دیوار در محل ساخت کارخانهی آب معدنی و محوطهی منتهی به قلعهدختر پلور، طرح ساخت کارخانه دیگر ادامه نمییابد.
محمد مرتضایی در گفتوگو با خبرنگار بخش میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به بازدید کارشناسانی از سوی پژوهشکدهی باستانشناسی از این محل، بیان کرد: در مجوزی که به سازندگان کارخانه داده شده، ذکر شده است که در صورت برخورد به آثار تاریخی باید کار را تعطیل کنند. البته در منطقه، آثار سطحالارضی وجود نداشتند؛ ولی پس از آغاز کار، به آثاری برخورد کردند و کارشناسان استان نیز بازدید کردند و پس از صورتجلسه، کار تعطیل شد.
وی با تأکید بر اینکه اکنون ساخت کارخانهی آب معدنی متوقف است، گفت: در این محل، بقایایی از یک دیوار به اندازهی حدود 5/1 متر پیدا شده است که البته مشخص نیست، آیا دیواری وجود دارد یا خیر. البته سفالهایی که چندی پیش فردی (احمد نادعلیان) جمعآوری کرده بود، به این محوطه متعلق نیستند و به محلی دورتر از مکان ساخت کارخانه تعلق دارند.
او تأکید کرد: طرح ساخت کارخانه در این محل لغو شده است و به هیچ وجه ادامه نمییابد.
به گزارش ایسنا، در روزهای پایانی مردادماه امسال، احمد نادعلیان ـ هنرمند محیطی ـ که چند سالی است یک پایگاه هنر محیطی را در منطقهی پلور راهاندازی کرده است، به تجاوز غیرقانونی به حریم طبیعت در منطقهی پلور اعتراض کرد.
این هنرمند درپی تخریب شدن یکی از تپههای منتهی به قلعهدختر در روستای پلور استان مازندران، از پیدا شدن سفالهایی در مسیر تردد بیل مکانیکی و لودر خبر داد که کارشناسان موزهی ملی ایران پس از مشاهده و بررسی، آنها را به اواخر دورهی ساسانی و اوایل دورهی اسلامی مربوط دانستند.
پس از آن، یک کوهنورد ـ منوچهر فیروزی ـ در گفتوگو با خبرنگار ایسنا بیان کرد: ادارهی منابع طبیعی آمل برای ساخت کارخانهی آب معدنی در تپهای منتهی به قلعه دختر پلور مجوز صادر کرده و این حرکت به نابودی آن تپه منجر شده است. مردم منطقه به محیط زیست مازندران و تهران برای تخریب این منطقهی طبیعی اعتراض کردهاند و مسؤولان این سازمان گفتند، این افراد مجوز دارند و مشکلی وجود ندارد.
این در حالی است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری 16 شهریورماه خبری را در پایگاه اطلاعرسانی خود با عنوان «کارشناسان و باستانشناسان هرگونه تخریب تپهی قلعهدختر واقع در استان مازندران را تکذیب کردند» منتشر کرد.
در این خبر، یک باستانشناس فعال در استان مازندارن با تکذیب مطلبی دربارهی ادامهی تخریب تپهی باستانی و آثار تاریخی و محیطی تپهی قلعهدختر، بیان کرده بود: چندی پیش، مجوز احداث یک کارخانه آب معدنی در منطقهی گل زرد به فاصلهی چهار کیلومتری تپهی قلعهدختر صادر شد. پیش از صدور مجوز نیز ابتدا کارشناسان و باستانشناسان، منطقهی مورد نظر را بازدید و بررسی کردند و پس از اطمینان از نبود آثار تاریخی در سطح، نسبت به صدور مجوز برای ساختوساز در این منطقه اقدام کردند. البته مجوز احداث این کارخانه به شرطی صادر شد که چنانچه متقاضی ساختوساز در هر مقطع زمانی به آثاری در عمق زمین برخورد کرد، باید سریعا عملیات ساختوساز متوقف و گزارش مشاهده آثار را به سازمان میراث فرهنگی استان اعلام کند.
همچنین 20 شهریورماه، مدیر پژوهشی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان مازندران با تأکید بر اینکه همکاران باستانشناس به محل رفتند و معتقدند، سفالهای شکستهی پیداشده به کوچروها میتوانند متعلق باشند، به خبرنگار ایسنا گفت: سفالهای پیداشده در محوطهای نزدیک کارخانهی آب معدنی پلور، دلیلی بر وجود یک استقرار یا تپهی باستانی در این محل نیستند.
علی ماهفروزی با اشاره به اینکه کارشناسان قطعا از هرکس دیگری بیشتر نگران آسیب رسیدن به آثار تاریخی هستند، افزود: در فاصلهی 15 تا 20 متری این پروژه، دیواری تاریخی به طول سه متر از سنگ و آهک وجود دارد که ما از شرکت پیمانکار تعهد گرفتهایم، در صورت نزدیک شدن به محدودهای که در اطراف این دیوار مشخص کردهایم، پروژه را متوقف کنند.
لازم به توضیح است پس از فعالیت اینجانب به مدت حدود شش سال در حوزهی میراث فرهنگی شوربختانه شاهد این جیان بودهام که مسولان میراث فرهنگی و محیط زیست فقط وعده می دهند تا کسی برای حفظ و پاسداری از میراث گذشتگان فعالیت نکند و خودشان هر چه بیشتر به تخریب یادمانمهای گرانقدر گذشته بپردازند ما که همیشه شاهد وعدههای تو خالی این نهادها بوده ایم امیدواریم این یکی لااقل صحت داشته باشد. ایدون باد.
پاینده ایران.