یادمان
ساخت و ساز روی شواهد آغاز نگارش
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- چهارشنبه, 25 فروردين 1389 08:20
- آخرین به روز رسانی در چهارشنبه, 25 فروردين 1389 08:20
- نمایش از چهارشنبه, 25 فروردين 1389 08:20
- بازدید: 2581
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی
ـ گفته میشود که مجوزهایی برای ساخت و ساز روی تپه باستانی "سرتلی" در رامهرمز داده شده که این محوطه باستانی را در خطر تخریب دوباره قرار داده است. این در حالی است رئیس سازمان میراث فرهنگی خوزستان از توقیف هرگونه ساخت و سازی روی این تپه باستانی خبر میدهد. به گفته باستانشناسان محلی، قدمت این تپه به دوره آغاز نگارش مربوط میشود.به گزارش CHN تپه سرتلی در نزدیکی تپهای باستانی به نام "برمی" واقع است که پیش از این و در زمان جنگ مورد ساخت و سازهایی قرار گرفت و بخشهایی از آن تخریب شد. گفته میشود که در حال حاضر تپه سرتلی دچار این معضل شده و هرچند طی چندسال گذشته ساخت و سازهایی روی آن انجام گرفته بود اما اکنون مجوزهای تازهای برای ساخت و ساز روی آن صادر شده است.
«مجتبیگهستونی»، سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا (خوزستان) که دراینباره گزارشی تهیه کرده به CHN گفت: «تپه باستانی سرتلی یکی از منحصر به فرد ترین تپههای باستانی استان خوزستان محسوب میشود و مراحل ثبت آن در فهرست آثار ملی کشور تا کنون به سر انجام نرسیده است. به همین دلیل مجوزهایی برای ساخت و ساز روی آن داده شده که این تپه را با تخریبهای جدی مواجه شده است.
وی افزود: «به گفته باستانشنان بومی و به دلیل مشاهده سفال های نخودی با نقش نگارههای هندسی، گیاهی و لایههای باستانی قدمت این تپه 4 هکتاری را به آغاز دوره نگارش (اروک) نسبت میدهند.»
گهستونی میگوید: «در حال حاضر عدهای ساخت و ساز را روی تپه آغاز کردهاند که حتی مدعی گرفتن مجوز از سازمان میراث فرهنگی هستند. آنها میگویند چون میدانیم که این تپه باستانی است برای گرفتن مجوز به سازمان میراث فرهنگی مراجعه کردیم.»
وی گفت: «جالب است که اهالی تپه معتقدند اداره میراث فرهنگی با داوطلبانی که تصمیم به ساخت بنا روی این محوطه دارند برخورد سلیقهای میکند. به عدهای مجوز داده و به افرادی دیگر اجازه هیچگونه ساخت و سازی روی آن را ندارند. در حالی که صدور هرگونه مجوز تسطیح و ساخت و ساز روی تپهها و محوطههای باستانی ممنوع است.»
به گفته وی اینکه سازمان میراث فرهنگی مجوزها را صادر کرده یا نه مهم نیست. آنچه مشخص بوده ساخت و ساز روی تپه است که اکنون در حال انجام بوده و سازمان میراث فرهنگی به عنوان متولی حفاظت از آثار و محوطههای باستانی باید جلوی این ساخت و سازها را بگیرد.
گهستونی همچنین یادآور شد: «پیش از این به شخصی مجوز داده شد تا روی این تپه باستانی ساخت و ساز کند که منجر به تخریب بخشی از محوطه شد. پس از آن انتظار میرفت که سازمان میراث فرهنگی با صدور مجوزها برخورد کند و مانع از ادامه ساخت و سازها شود. همچنین انتظار میرفت که شرایطی برای حضور باستانشناسان روی این تپه باستانی فراهم شود.»
وی گفت: «در آخرین ماههای سال گذشته مدیر کل سابق میراث فرهنگی خوزستان بنا به گزارش کتبی یکی از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی گفت که در فاصله تقریب 200 متری بنایی ساخته شده در نزدیکی تپه باستانی سرتلی آثار باستانی مشاهده نشده و به همین علت تکمیل عملیات ساختمانی در این محل بلامانع است. اما این در حالی است که به گفته باستانشناسان محلی، شواهدی از تخریب آثار پیش از آمدن مسئولان سازمان میراث فرهنگی دیده شده است.»
به گفته سخنگوی انجمن دوستدارن میراث فرهنگی تاریانا (خوزستان) تا کنون مجوزهایی برای ساخت و ساز روی تپه سرتلی داده شده که بیشتر آنها به دوران مدیریت قبلی سازمان میراث فرهنگی خوزستان مربوط میشود. همچنین باره این تپه مورد حفاری غیرمجاز قرار گرفته که شدیدترین آن به سال 1382 مربوط میشود. در پی این حفاری لایههای مهمی از آجر در عمق 5 متری مشاهده شد.
به هیچ کس مجوز ساخت و ساز داده نشده است
«پرویز پورفرخی»، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان با اعلام این خبر که به هیچکس مجوز ساخت و ساز داده نشده گفت: «هرگونه ساخت ساز جدیدی روی این تپه باستانی ممنوع است و با متخلفین برخورد قانونی میشود.»
وی افزود: «در حال حاضر برنامهریزیهایی برای انتقال کسانی که پیش از این روی تپه ساخت و ساز کردهاند انجام میشود. همچنین با مسکن و شهرسازی صحبتهای برای انتقال ساکنین روی تپه گرفته شده است.»
به گفته پورفرخی از صندوق مهر امام رضا (ع) و وام مسکن قرضالحسنه نیز خواسته شده تا شرایط مالی این انتقال را برای ساکنین تپه مهیا کند.
پورفرخی درباره برخی مراجعهها به سازمان میراث فرهنگی گفت: «افرادی که زمینهای کشاورزی آنها در حریم درجه 3 تپه واقع شده به ما مراجعه کردند تا مجوز کشاورزی دریافت کنند. به آنها گفته شده پس از بررسیهای باستانشناسی مجوز کشاورزی تا عمق 25 سانتیمتر به آنها داده میشود.»
وی همچنین از تمام دستگاههای مربوطه دولتی خواست تا در انتقال ساکنین دو تپه سرتلی و برمی به سازمان میراث فرهنگی خوزستان کمک کنند تا هرچه سریعتر این انتقال انجام شود.