شنبه, 12ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان تپه‌ای باستانی به ناگهان نابود می‌شود

یادمان

تپه‌ای باستانی به ناگهان نابود می‌شود

 

تپه باستانی محمودآباد می‌توانست کانون توجه باستان‌شناسان قرار گیرد اما با اقدام بی مسئولانه شهردار این فرصت از این شهر برای همیشه گرفته شد.
تپه باستانی محمودآباد (جنوب شرقی استان آذربایجان غربی)  در مرکز شهر و در20 متری شمال شرقی خیابان حضرت امام   به طول "54 '30 °46  و عرض "11 '43°36 جغرافیایی قرار داشت. به تصور مردم و مسئولین شهری این تپه سال های گذشته در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و از هرگونه ساخت و ساز و خاکبرداری از آن خودداری می کردند اما در یكم اردیبهشت ماه سال‌جاری بصورت ناباورانه و غیره منتظره در یک روز بارانی شهردار شهر محمودآباد اقدام به خاکبرداری این تپه نمود. این اقدام شهرداری مورد اعتراض مردم و دوستداران میراث فرهنگی قرار گرفت كه بلافاصله به مسئولین میراث‌فرهنگی استان که متولی و حافظ محوطه های باستانی است اطلاع دادند. جهت صحت و سقم موضوع تیمی کارشناسی استان به سرپرستی ابراهیم خرازی از محل بازدید نمودند تیم اعزامی در پاسخ به اعتراضات اعلام داشتند که آدرس اشتباهی نوشته شده و شماره ثبت برای تپه دیگری است! بعد از 3 روز از استان اعلام کردند که این تپه اصلاً باستانی نیست این پاسخ مسئولین میراث فرهنگی به اعتراضات چندین پرسش را به وجود آورده است.
1. اگر این تپه باستانی نبوده چرا تاکنون به صورت تلی از خاک در مرکز شهر دپو شده بود و شهردار قبلی برای تعریض خیابان كناری آن نتوانسته بود آن را از میان بردارد. و 20 متر را به عنوان عرصه تپه قلمداد كرده است؟
2- توجیه شهرداری برای احداث میدان تره بار در مركز شهر چقدر توجیه پذیر است كه بخواهد برای آن یك تپه باستانی را ویران كند. در حالی كه شهرداری بیش از یك هكتار زمین در مكان های مناسب شهر از تفكیك زمین شهروندان به دست آورده بود.
3- . بیشتر مردم شهر از وجود یك گورستان باستانی بر روی این تپه خبر داشته و خیلی ها آن را دیده بودند. بقایای این گورها از  خیابان 16 متری كه در سمت جنوب شرقی این تپه قرار داشت به خوبی دیده می شد.  براساس گفته های سالخوردگان شهر محمودآباد که از چندین نسل گذشته خود شنیده بودند این تپه باستانی و بر سطح آن گورستان قدیمی وجود داشته است. این گفته در برشی که هنگام خاكبرداری در دامنه جنوب شرقی تپه ایجاد شده ثابت گردید. در این برش لایه ای از خاك آواری كه به بناهای باستانی ویران شده تعلق داشت به وضوح دیده می شود و در بخش بالایی تپه چندین گور به همراه استخوان اجساد به دست آمد.
3. به گفته گروهی از کارشناسان باستان شناسی كه برای یك كار پژوهشی مقایسه ای از این تپه بازدید كرده بودند و با توجه به نمونه‌ سفال های جمع‌آوری شده اظهار داشتند که این تپه آثاری از هزاره اول (دوران مانایی ها) تا دوران اسلامی را در بردارد. در این میان به نظر می‌رسد استقرارهای هزاره اول و دورة اسلامی این محوطه اطلاعات مهمی را در اختیار محققان و باستان‌شناسان قرار دهد.
بنابراین با توجه به بررسی‌های محدود سال 1382 که در اطراف شهر محمودآباد به انجام رسیده این تپه از نقطه نظر توالی لایه‌های دوران‌های مختلف حائز اهمیت مطالعاتی فراوان است. ایشان گفتند کاوش نجات بخشی و لایه‌نگارانه این تپه می‌توانست به عنوان شاخصی برای گاه‌نگاری مجموعه سفالی حوزه جغرافیایی دشت محمودآباد که از بررسی‌های باستان‌شناختی به دست می‌آید در نظر گرفته شود.
 این تپه به نوعی شناسنامه‌ای تاریخی برای استقرار انسان در طول دوران‌های گذشته در محدوده کنونی شهر محمودآباد بود و از این نظر می‌توانست این شهر را در کانون توجه باستان‌شناسان قرار دهد.


 

برای كسب آگاهی بیشتر می‌توانید با آقای حمید امان‌الهی، باستان‌شناس، گفت‌وگو كنید:
09188777652

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه