زیست بوم
گردشگری بیضابطه یکی از عوامل طغیان آفات در شمشادهای شمال
- زيست بوم
- نمایش از سه شنبه, 18 شهریور 1393 10:18
- بازدید: 2533
عضو هیأت علمی دانشگاه ساری با بیان اینکه یکی از دلایل طغیان آفات در جنگلهای شمشاد شمال عبور و مرور بدون برنامه و کنترل نشده گردشگران است، گفت: مطالعات نشان میدهد که بین طغیان آفات و فشردهشدن خاک ارتباط مستقیمی وجود دارد.
SneakersbeShops® , Shop Online For Luxury, High-End Fashion, Expensive & Authentic Designer Brands | Nike
بر این اساس کنترل رفت وآمد گردشگران در مناطق حساس جنگلی یک ضرورت است. بنا به آمار اعلام شده از سوی سازمان جنگلها بیش از 50هزار هکتار از شمشادهای جنگلهای شمال مبتلا به خشکیدگی شدهاند؛ پدیده خشکیدگی شمشادها و خشکیدگی بلوطها سبب شد تا 4کارشناس فائو به دعوت سازمان جنگلها از این رویشگاهها بازدید کنند و با توجه به مطالعات صورتگرفته در ایران و تجارب جهانی، راهکارهایی برای نجات جنگلهای شمال و زاگرس ارائه کنند. اکنون اما حمید جلیلوند میگوید که یکی از دلایل عمده طغیان آفات در شمشادهای شمال حضور کنترل نشده گردشگران در این مناطق است. این استاد دانشگاه به مهر گفته است: مطالعات مختلف در داخل کشور در پارکهای جنگلی نور، سمسکنده و دیگر پارکهای جنگلی ارتباط مستقیم بین فشردهشدن خاک در اثر رفتوآمد جمعیت و طغیان آفات بهگونههای درختی را ثابت کرده است.
مطالعات انجام شده در پارک جنگلی نور و پارک شهید زارع ساری نیز نشان میدهد که در مناطقی که میزان عبور و مرور گردشگران زیاد است بهدلیل فشرده شدن خاک، میزان تنوع زیستی بهشدت دچار مخاطره شده و میزان طغیان آفات و حشرات در میانگونههای درختی و علفی افزایش یافته است. جلیلوند تصریح کرد: در مطالعهای که روی گونه صنوبر در خارج از کشور انجام شده، مشخص شده که آلوده کردن ریشههای این درخت به آفات و حشرات به همان اندازه موجب خشکیدگی و طغیان آفات میشود که خاک اطراف ریشههای این درختان فشرده شود.
به گفته وی، کنترل حضور گردشگران، قرقکردن منطقه، ایجاد خراشهای سطحی و جلوگیری از رفتوآمد افراد در مسیر گونههای آفتزده در احیای این جنگلها و مبارزه با آفات نقش مؤثری دارد بهطوری که با انجام این اقدامات، جنگلها میتوانند پس از مدتی خود را بازسازی و احیا کنند.
منبع: همشهری آنلاین