یادمان
بی خبری مسئولان از روستای تاريخی+تصوير
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- یکشنبه, 18 بهمن 1388 10:23
- آخرین به روز رسانی در یکشنبه, 18 بهمن 1388 10:23
- نمایش از یکشنبه, 18 بهمن 1388 10:23
- بازدید: 2584
باوجود قدمت 12 هزار ساله روستای صخرهای میمند، بسیاری از مسئولان کشوری و حتی کرمان از وجود این روستا بی خبر هستند.
فرماندار شهربابک در گفتوگو با «البرز» با بیان این مطلب گفت: در این روستا 400 واحد دستکنده وجود دارد که ازجمله پتانسیلهای کم نظیر گردشگری کشور به شمار میرود.
وی قرار گرفتن این روستا در میان مناطقی چون یزد، کرمان و فارس و عدم دسترسی مناسب به منطقه مذکور را از جمله عوامل عدم معرفی این روستان به عنوان منطقه گردشگری اعلام کرد.
حمید افضلی افزود: از همین رو ایجاد محور ارتباطی تخت جمشید به روستای صخرهای میمند یک یک ضرورت ملموس و مطالبه فرهنگی برای رونق گردشگری کشور محسوب میشود.
وی از فعال شدن کمیتهای به منظور مطالعات کارشناسی برای ایجاد این محور گردشگری خبر داده و خاطر نشان ساخت: ساخت مسیر اختصاصی گردشگری از تخت جمشید تا میمند، علاوه بر جذب گردشگران داخلی و خارجی، موجب پیشرفت اقتصادی و فرهنگی شهربابک و استان کرمان خواهد شد.
وی با انتقاد از قربانی شدن مناطق گردشگری طبیعی و باستانی کشور در میان تبلیغات یک سویه به برخی مناطق دیگر کشور تصریح کرد: مسیر گردشگران داخلی در کشور بیشتر به محورهای تهران، اصفهان و شیراز ختم میشود، این در حالی است که استان کرمان و در کنار آن شهرستان شهربابک از آثار تاریخی، گردشگری و جاذبههای طبیعی فراوان و منحصر به فردی برخوردارند.
وی از ساخت ۷۰کیلومتر از مسیر اختصاصی گردشگری تخت جمشید ـ میمند تا سال آینده با بهره برداری از جاده هرات ـ میمند خبرداده و ادامه داد: ساخت ۴۰تا ۵۰کیلومتر باقی مانده تا تخت جمشید تنها هزینه به منظور ایجاد محور اختصاصی گردشگری تخت جمشید ـ میمند خواهد بود.
میمند کجاست؟
میمند مرکز دهستان میمند، بخش مرکزی، شهرستان شهربابک، واقع در استان کرمان است.
در ۳۶ کیلومتری شمال شرقی شهر بابک قرار دارد و دشت خاتونآباد (دهشتران) در جنوب و کوه خورین در شمال باختری آبادی است. مختصات میمند ۲۳ ْ۵۵ طول جغرافیایی و ۱۴ ْ۳۰ عرض جغرافیایی است و ۲۲۴۰ متر از سطح دریا بالاتر است. میباشد.
دهستان میمند از شرق با دهستان پاقلعه، از شمال با دهستان راویز، از شمال غرب و غرب با دهستانهای مدوارات و خورسند، از جنوب با دهستان خاتون آباد و از جنوب شرق با دهستانهای پاریز و سرچشمه هم مرز است.
روستای میمند حدود ۴۰۰ واحد مسکونی (کیچه) و حدود ۲۵۰۰ اتاق دارد که در دل صخرههای روبهروی هم کنده شده است.
موقعیت این روستا از لحاظ استراتژیک دارای اهمیت بوده. به قول میمندیها: «اگر در ابتدای میمند (که آن را گلوگاه مینامند) دو تفنگچی در دو طرف رودخانه مستقر شوند، به راحتی میتوانند از ده دفاع کنند.»
لایه آذرین ضخیمی که بر روی روستا وجود دارد، مانند دژی طبیعی از نفوذ به روستا جلوگیری میکند. تنها مسیر دسترسی، شیارهای طبیعی بهنام رخنه است که در مواقع لزوم بسته میشدند. دستکندها در چندین تراز مختلف، در شیب کوه و دوطرف دره، کنده شدهاند و میانگین اتاقهای موجود در هر کیچه به ۴ میرسد.
دکتر باستانی پاریزی در کتاب پیغمبر دزدان آورده: «میمند از دهات معروف و قدیمی شهربابک است، تمام اتاقهای این ده در دامنه کوه کنده شده و خانهها در دل سنگ است و هر کوچه که در دل کوه میرود سه یا چهار اتاق دارد و مجموعاً قریب سیصد کوچه در دل سنگ فرو بردهاند و به همین سبب خانهها دودکش و بخاری ندارند و بدون منفذ است و از جهت تاریخی واقعاً از آثار اولیه تمدن بشری محسوب میشود. در واقع یک آسمان خراش موربی است که هزاران سال است در دل سنگ کنده شده، اتاقها بخاری ندارد، راه عبور محدود است و دواب و آدمیزاد تا حدودی زندگی مشترکی دارند، این آبادی البته غیراز میمند معروف فارس است….»
گفتنی است: طی ایام نوروز گذشته ۲۲هزار گردشگر داخلی و خارجی از روستای تاریخی میمند بازدید کردند.
نمونهای از کنده کاری روی سنگ