تاریخ معاصر
حماسه عملیات بیتالمقدس به روایت اسناد
- تاريخ معاصر
- نمایش از سه شنبه, 02 خرداد 1391 06:37
- بازدید: 5667
عملیات بیتالمقدس طی بیست روز طراحی شد و قرارگاهها و یگانها موظف شدند به سرعت در منطقه حاضر شده و به شناسایی دشمن و زمین منطقه عملیات اقدام کنند.
nike air force 1 low uv | nike high top women gold color chart with names - 082 - Air Jordan 1 Mid Linen - 554724
برگرفته از تابناک
پس از موفقیت رزمندگان در عملیات فتحالمبین در فروردین 1361 منطقه عمومی خرمشهر در ادامه آزادسازی مناطق اشغالی مد نظر طراحان نظامی ایران قرار گرفت. در خلال عملیات فتحالمبین افرادی مأمور کار روی این منطقه شده و بلافاصله پس از عملیات فتحالمبین کلیه فرماندهان برای انجام عملیات بیتالمقدس به این منطقه آمدند و از آنجایی که منطقه عملیاتی خرمشهر تنها منطقه مهم باقی مانده در دست دشمن بود، نیروهای عراقی مطمئن بودند، عملیات بعدی رزمندگان ایرانی در خرمشهر خواهد بود و فرماندهان نظامی ایران با علم به این موضوع سرعت عمل را از اولویتهای اصلی عملیات قرار دادند.
عملیات بیتالمقدس طی بیست روز طراحی شد و قرارگاهها و یگانها موظف شدند به سرعت در منطقه حاضر شده و به شناسایی دشمن و زمین منطقه عملیات اقدام کنند.
دشمن در این منطقه تا پیش از آغاز عملیات پنج لشکر و یک تیپ پیاده زرهی و مکانیزه مستقر کرده بود و تا پایان عملیات این آمار به ۹ لشکر و ۱۵ تیپ افزایش یافت.
استعداد نیروهای خودی در این عملیات هفت لشکر و چهار تیپ مستقل بود که در مجموع ۲۷ تیپ پیاده، زرهی و مکانیزه برای عملیات به کار گرفته شد.
با توجه به موقعیت منطقه عملیات و استقرار دشمن منطقه عملیات به سه محور تقسیم شده و سه قرارگاه مامور انجام عملیات شدند. قرارگاه قدس در محور شمالی، قرارگاه فتح در محور میانی و قرارگاه نصر در محور جنوبی.
عملیات در ساعت سی دقیقه بامداد روز دهم اردیبهشت ۱۳۶۱ با رمز یا علی (ع) آغاز شد. اجرای عملیات دقیقا مطابق طراحی عملیات انجام شد؛ افزون بر اینکه قرارگاه فجر در جریان آزادسازی شهر خرمشهر به قرارگاه نصر کمک کرد و در آن منطقه وارد عمل شد، در این عملیات از دشمن ۱۹۰۰۰ هزار نفر اسیر و ۵۴۰۰ کیلومتر مربع از سرزمینهای اشغالی آزاد شد.
اسناد این حماسه بسیارند؛ اسنادی که حکایتگر بزرگی این حماسه و همت و ایمان رزمندگان اسلام و ذلت و زبونی ارتش بعث عراق هستند.
برخی از این اسناد را با هم مرور میکنیم:
1) نخستین طرح عملیات:
قرارگاه مرکزی کربلا، نخستین طرح عملیاتی کربلا ۳ از سلسله عملیات دوازده گانه مصوب را برای آزادسازی سرزمین اشغالی و فتح کربلا به منظور آزاد سازی خرمشهر، هویزه و پادگان حمید ابلاغ میکند.
در این طرح پس از تعیین مأموریت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، اهداف عملیات را در هفت بند برشمرده و سازمان رزم و چگونگی ادغام واحدهای سپاه و ارتش را تعیین کرده است.
(منبع: فصلنامه نگین ایران / شماره 38 / ص103)
2) ابلاغ رمز عملیات:
رمز مرحله نخست عملیات از طرف فرماندهی مشترک قرارگاه قدس به یگانهای تابعه ابلاغ شد:
۳) نام رمز یا کلمه شناسایی
۴) سند عراقی (۱)
گزارش حمله نیروهای خودی در مرحله سوم عملیات بیت المقدس:
۵) سند عراقی (۲)
جوخه اعدام برای فراریان دفاع از خرمشهر:
۶) سند عراقی (۳)
انتصاب فرمانده جدید ارتش عراق برای دفاع از خرمشهر: