انجمنها
گردهمایی نهادهای مدنی در حوزۀ میراث فرهنگی و محیط زیست در استان یزد
- انجمنها
- نمایش از یکشنبه, 09 تیر 1392 17:15
- حسین زندی
- بازدید: 6665
حسین زندی
دوره توانمندسازی سمنهای جوان کل کشور در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و محیط زیست برگزار شد.
این برنامه که از تاریخ 4 تیرماه تا 6 تیرماه 1392 در شهر یزد برگزار شد با همکاری انجمن چارسوق کویر اردکان و وزارت ورزش و جوانان اداره کل مشارکت های اجتماعی با شرکت 120 نماینده از 120 انجمن غیردولتی در استان یزد برگزار شد.
اولین روز برنامه به مراسم افتتاحیه و بازدید از شهر اختصاص داشت در آغاز مراسم رضا ملاحسینی دبیر همایش ضمن خوش آمدگویی به نمایندگان انجمنها به معرفی برنامه ها پرداخت سپس محسن زارعی مدیرکل اداره مشارکت های اجتماعی وزارت ورزش و جوانان به سخنرانی پرداخت. زارعی با اشاره به اعتمادی که مردم به نهادها دارند گفت: کارهایی که توسط نهادهای غیردولتی انجام می شود مورد پذیرش گروه مخاطبان است چون از جنس هم هستند به همین دلیل اقبال مردمی نسبت به نهادهای مدنی بیش تر است. در این مراسم بابک مغازه ای مدیر برگزاری کارگاه های توانمندسازی نیز به چگونگی برگزاری کارگاه اشاره کرد و گفت: 12 کارگاه با سه موضوع گردشگری، محیط زیست و میراث فرهنگی است که در هر حوزه چهار کارگاه در روز پنجم تیرماه برگزار می شود.
- برنامه بعدی بازدید از بافت تاریخی یزد بود که فعالان انجمن های غیردولتی تصمیم گرفتند در حمایت از حفظ بافت تاریخی یزد به صورت گروهی در شهر یزد راهپیمایی کنند تا صدایشان به گوش مسئولین برسد در این برنامه نیز بیش از یکصد نفر در محله های تاریخی یزد به مدت دوساعت راهپیمایی کردند و هدف از این برنامه حمایت از ثبت جهانی بافت تاریخی یزد و مخالفت با تخریب این سرمایه ارزشمند تاریخی بود.
- فعالان مدنی در این بازدید انتقادها و پیشنهادهایی از وضعیت بافت را به صورت مکتوب به مسئولان برگزاری همایش ارائه کردند از جمله این موارد: پیشنهاد برای کانال کشی تاسیسات بود که منظر شهری را مورد آسیب قرار داده است و تبدیل خیابان اطراف میدان امیرچخماق به پیاده راه که از تخریب توسط رفت و آمد کامیون ها در امان بماند و حفاظت از نخل های تاریخی با استفاده از ویترین و جدار شیشه ای بود که در برنامه پایانی قرائت شد.
کارگاه های توانمندسازی در سه موضوع توسط مدرسان این حوزه ها برگزار گردید در حوزه میراث فرهنگی توسط استاد جعفر مهرکیان، ضرورت های شناخت و آشنایی با میراث جهانی ایران به تسهیلگری آرش نورآقایی، آشنایی با میراث ناملموس و نقش سازمان های غیردولتی به تسهیلگری صدف شرفایی و حفاظت از بافت و بناها چرایی و چگونگی توسط بهرام رضایی برگزار شد. در بخش گردشگری، کارگاه توسعه گردشگری پایدار و هدفمند به تسهیلگری بابک مغازه ای، انواع گردشگری و گردشگری ترکیبی به تسهیلگری بابک مغازه ای و حسین زندی، دیپلماسی عمومی در گردشگری و نقش سازمان های غیردولتی و گردشگری خلاق و خلاقیت در گردشگری با تسهیلگری مسیح شریف به پایان رسید. همچنین نقد و ارزیابی سند ملی محیط زیست با تاکید برنقش سمنها زهرا جواهریان، حفاظت مشارکتی و راهکارهای پیش رو داود حیات غیب ، تنوع زیستی و شناخت تهدیدات و نقش سازمان های غیردولتی در حفاظت از آن طاهر قدیریان و مهم ترین تهدیدات پیش روی محیط زیست همراه با مثال موفقی از نقش رسانه ها در پیشبرد اهداف زیست محیطی محمد درویش کارگاه های محیط زیست این دوره بود .
- گزارش نهایی دوازده کارگاه توسط گزارشگران هرگروه در روز سوم به صورت سخنرانی ارائه شد و مدرسان و تسهیلگران به نقد و نظر پرداختند . بابک مغازه ای در این باره گفت: در بیش تر کارها پس از پایان چون گزارش نهایی ارائه نمی شود نتیجه خوبی مشاهده نمی شود اما امیدواریم این برنامه آغازی باشد برای دیگر کارگاه هایی که دوستان برگزار میکنند. مغازه ای همچنین به نقش سازمان های مردم نهاد در تصمیم سازی و پایش جوامع پرداخت در ادامه محمد درویش از امیدواری به آینده محیط زیست گفت: با وجود نهادهای مدنی به آینده محیط زیست کشور می توان امیدوار بود . آرش نورآقایی نیز پاسداشت مفاخر کشور را همسان با حفظ میراث فرهنگی دانست و گفت منوچهر ستوده از جمله این مفاخر است و از فعالان فرهنگی درخواست کرد در ایجاد ثبت بنیاد ستوده او را یاری کنند. جعفر مهرکیان به تفاوت نگاه ایرانیان با غربی ها در پاسداری از میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت همه میراث فرهنگی میراث جهانی است و متعلق به همه جهان است در پایان مسیح شریف کارگروهی در قالب سمن (NGO)ها و عملکرد نهادهای مدنی در کارهای گروهی را بررسی کرد.
-در این برنامه سه روزه دیدار فعالان مدنی موجب اتفاقات خوبی در عرصه های فعالیت های فرهنگی بود از جمله مراحل آغازین ایجاد شبکه ملی محیط زیست توسط انجمن های زیست محیطی و معرفی انجمن مجموعه داران ایران و پیگیری های ایجاد موزه های خصوصی توسط نهادهای مدنی بررسی شد. اما هم زمان با حضور 120 نفر از نمایندگان انجمن های مدنی در یزد اتفاق ناگواری رخ داد که موجب شگفتی و ناراحتی این فعالان را به وجود آورد . تخریب چهار بنای تاریخی در محلی که یک شب قبل برای حفظ آن راهپیمایی کرده بودند نشان داد برخلاف مردم یزد که بسیار خون گرم و مهمان نواز هستند مسئولین این شهر میزبانان خوبی نبودند . همین امر سبب شد پس از پایان مراسم تعدادی از این فعالان در محل امامزاده جعفر در مقابل بناهای تخریب شده تجمع کنند تا اگر صدایشان را مسئولان شهر یزد نمی شنوند مردم ایران بشنوند.