خبر
آشنایی با دکتر عبدالله عبدالله، نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال 1393 افغانستان
- خبر
- نمایش از یکشنبه, 20 بهمن 1392 05:30
- بازدید: 3978
برگرفته از فصلنامۀ «ایران بزرگ فرهنگی»، شماره 3، زمستان ۱۳۹۲، صفحه 112
مسعود دباغی
دکتر عبدالله عبدالله، نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
دکتر عبدالله عبدالله در سال ۱۳۳۸ از مادری تاجیک در کابل زاده شد. پدر او غلام محی الدین خان زمریانی، در آخرین دور کاری شورای ملی در زمان ظاهرشاه، سناتور انتصابی از ولایت قندهار بود.
عبدالله در سال ۱۳۵۶ در دانشکدهٔ پزشکی دانشگاه کابل پذیرفته شد و در سال ۱۳۶۲ تحصیلات خود را به پایان رسانید. در سال ۱۳۶۴، عبدالله به سنگرهای جنگ استقلال علیه اشغال اتحاد جماهیر شوروی پای نهاد و به عنوان سرپرست بهداشت جبههٔ پنجشیر و پس از آن، تا روز آزادی کابل به عنوان مشاور و همکار احمد شاه مسعود در خدمت ارتش استقلال افغانستان بود.
وی به زودی در شمار نزدیکان به احمد شاه مسعود قرار گرفت و اعتماد او را جلب کرد. عبدالله پس از پیروزی مجاهدین و تشکیل دولت موقت، میان سال های ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵، زمانی که مسعود وزیر دفاع بود، در مقام رئیس دفتر و سخنگوی وزیر دفاع به کشورش خدمت کرد . در سال های ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۰، که دولت مجاهدین افغانستان به رهبری برهان الدین ربانی در شمال کشور مستقر بود، دکتر عبدالله معاون و سرپرست وزارت امور خارجه بود.
او در این سال ها در تامین روابط خارجی دولت ربانی نقش عمده ای داشت و در سفرهای متعدد خود به کشورهای جهان، حمایت بین المللی را برای این دولت جلب کرد. در این دوره، دولت ربانی با آن که بیش از ۱۰ درصد خاک کشور را در دست نداشت، کرسی نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد و بسیاری از نمایندگی های این کشور در کشورهای جهان را در اختیار داشت. پس از رویداد یازدهم سپتامبر و یورش آمریکا به افغانستان و شکست طالبان در سال ۱۳۸۰، دکتر عبدالله در ادارهٔ موقت و بعداً در دورهٔ انتقالی تا سال ۱۳۸۵ مسوولیت وزارت امورخارجه را بر عهده داشت.
سه سال بعد، در سال ۱۳۸۸، عبدالله مهم ترین رقیب حامد کرزی در انتخابات ریاست جمهوری به شمار می رفت. عبدالله عبدالله بهعنوان نامزد رسمی جبههٔ ملی افغانستان برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری این کشور در اوت ۲۰۰۹ معرفی شد. جبههٔ ملی افغانستان بزرگترین تشکل سیاسی مخالف دولت حامد کرزی بهشمار میرود.
در ۲۹ مرداد ۱۳۸۸ انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برگزار شد. در ابتدا میزان آرای حامد کرزای حدود پنجاه و پنج درصد آرای واجدین شرایط اعلام شد؛ اما با بررسی تقلب در انتخابات آرای کرزی به زیر پنجاه درصد رسید و انتخابات به دور دوم کشیده شد . عبدالله عبدالله، رقیب کرزی اعلام کرد که در اعتراض به عملکرد نادرست حکومت و عملکرد نادرست کمیسیون انتخابات، در انتخابات شرکت نخواهد کرد و در نتیجه، کرزی رئیس جمهور منتخب اعلام شد. از این رو روشنفکران افغانستان به طنز می گویند که « تنها رقیب دکترعبدالله، تقلب است! »
برای این دوره از انتخابات، در آغاز قرار بود دکتر عبدالله با رهبر شاخهٔ انشعابی حزب اسلامی، یعنی عبدالهادی ارغندیوال به عنوان معاون اول ائتلاف کند که در ادامه معاون حزب اسلامی، یعنی محمدخان به معاونت اولی عبدالله برگزیده شد.
در انتخابات گذشته عبدالله پشتیبانی بخشی از قوم پشتون را به همراه داشت؛ اما در انتخابات کنونی ﺑﺎ برگزیدن ﻣﻌﺎﻭﻥ « ﺣﺰﺏ ﺍﺳﻼﻣﻰ » ﺑﻪ عنوان ﻣﻌﺎﻭﻥ ﺍﻭﻝ ﺭﻳﺎﺳﺖ ﺟﻤﻬﻮﺭﻯ، ﺍﻳﻦ ﺑﺎﺭ ﺣﻤﺎﻳﺖ ﮔﺴﺘﺮﺩﻩ تری از سوی ﻗﻮﻡ ﭘﺸﺘﻮﻥ ﺭﺍ ﺩﺍرا خواهد بود. ﺣﺰﺏ اسلامی ﺩﺭ استان های ﺷﺮﻗﻰ ﻭ ﺟﻨﻮﺑﻰ ﭘﺮﻧﻔﻮﺫ ﺗﺮﻳﻦ ﺣﺰﺏ، ﺩﺭ ﻣﻴﺎﻥ ﻣﺮﺩﻡ ﭘﺸﺘﻮﻥ به ﺸﻤﺎﺭ می ﺮﻭﺩ. همچنین محمد محقق، بنیانگذار و رهبر حزب وحدت مردم افغانستان به معاونت دومی دکتر عبدالله در آمده است. محقق در حوزهٔ علمیهٔ قم در ایران در علوم اسلامی تحصیل کرده است. وی در میان اهل تشیع افغانستان و همچنین قوم هزاره نفوذ گسترده ای دارد.
عبدالله عبدالله با اینکه عضو جبههٔ ملی، که شماری از مخالفان سیاسی عمدهٔ حکومت آقای کرزی در آن عضویت دارند نیست، ولی در انتخابات از حمایت این جبهه برخوردار است. در انتخابات گذشته وی با به دست آوردن یک سوم آرا، ثابت کرده که شخصی بانفوذ در میان همهٔ اقوام افغانستان است. در حال حاضر عبدالله، از پشتیبانی مارشال محمد قسیم فهیم، معاون اول ریاست جمهوری برخوردار است .
همراهی ﻣﺎﺭﺷﺎﻝ ﻓﻬﻴﻢ با وی ﻧﻘﺶ بسیار ﺳﺎﺯﻧﺪﻩ ﺍﻯ می تواند داشته باشد؛ ﺯﻳﺮﺍ ﺩﺭ ﻣﻴﺎﻥ ﺑﺴﻴﺎﺭﻯ ﺍﺯ مجاهدین جنگ استقلال، پس ﺍﺯ شهید ﻣﺴﻌﻮﺩ، این فهیم است که به عنوان « رهبر مجاهدان » ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ می ﺸﻮﺩ. فهیم ﺍﺯ ﻟﺤﺎﻅ مالی و سیاسی، از پشتیبانی محمد یونس قانونی و دیگر احزاب نیز برخوردار است .
استاد عطا محمد نور، فرماندار قدرتمند و خوشنام استان بلخ نیز پشتیبانی کامل خود را از ﺩﻛﺘﺮ ﻋﺒﺪﺍﻟﻠﻪ اعلام کرده است.
ﺩﺭ ﺷﻤﺎﻝ ﺍﻓﻐﺎﻧﺴﺘﺎﻥ و به ویژه در استان بلخ، استاد عطا شخصیتی پرنفوذ است . ﺩﻛﺘﺮ ﻋﺒﺪﺍﻟﻠﻪ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ نامزدهایی ﺍﺳﺖ ﻛﻪ از جامعهٔ جهانی از او شناخت مناسبی دارد .
در ﺳﺎﻝ ﻫﺎﻯ ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻭﻯ ﻳﮕﺎﻧﻪ مخالف سیاسی ﺩﻣﻮﻛﺮﺍﺕ و ﻓﻌﺎﻝ در برابر ﺣﻜﻮﻣﺖ ﻛﺮﺯﻯ ﺑﻮﺩ. نکتهٔ مهم در زندگی سیاسی دکتر عبدالله این است که او در زمینهٔ نقض حقوق بشر فعالیی نداشته و پروندهٔ او پاک است .
تا کنون هزاران نفر از مردم افغانستان و ده ها نهاد سیاسی و اجتماعی از نامزدی دکتر عبدالله حمایت کردهاند. در تاریخ سوم تیرماه سال ۱۳۹۲ در یک گردهمایی که در شهرکابل تشکیل شد، بیش از ۱۰۰۰ تن از دانشجویان دانشگاه های کابل از نامزدی دکتر عبدالله عبدالله اعلام حمایت نمودند.
«جنبش دختران دانشجوی افغان» نیز در نشستی از نامزدی وی اعلان حمایت کرده است. همچنین «مجمع ملی افغانستان »حمایت خود را از دکتر عبدالله اعلام کرده است.
همچنین پس از حذف نام انوارالحق احدی، از فهرست نهایی نامزدهای ریاست جمهوری، وی پشتیبانی خود و حزب «افغان ملت» را از نامزدی دکتر عبدالله در انتخابات بیش رو اعلام داشت.
تغییر نظام سیاسی از ریاستى به پارلمانى، انتخابى شدن فرماندارها و ایجاد نظام پاسخگو و مسئول از شعارهاى اساسى دکتر عبدالله عبدالله در این دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به شمار مى رود.
دکترعبدالله به زبان های فارسی، پشتو و انگلیسی مسلط است و با زبان های عربی و فرانسوی آشنایی دارد.