زیست بوم
آنچه انتقال آب بر سر رودها و تالابهای خوزستان میآورد
- زيست بوم
- نمایش از دوشنبه, 17 خرداد 1395 09:27
رییس انجمن محیط زیست و منابع طبیعی خوزستان گفت: وزارت نیرو در سکوت خبری و اطلاعاتی در حال قطع آخرین شریانهای حیاتی رودخانههای زهره و جراحی در خوزستان است، رودخانهای که تغذیهکننده اصلی تالاب شادگان است.
Oakley MOD5 MIPS SNOW HELMET – ADULT - SneakersbeShops | 02 Release Date - nike air force 1 special fields free shipping line - PUMA MB.01 LaMelo Ball 377237 - SBDخالد ربیعی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به آثار کمآبی بر عرصههای زیستمحیطی و تالابهای خوزستان اظهار کرد: مهمترین و بارزترین نتیجه کمآبی در استان خوزستان، افزایش کانونهای گرد و غبار در استان تا میزان 700 هزار هکتار است؛ کانونهایی که در گذشته جزو اراضی کشاورزی، مراتع و تالابهای استان بودهاند و با قطع حقآبه آنها در چند سال گذشته رطوبت خود را از دست دادهاند.
وی افزود: اکنون با وزش بادی کمسرعت، این گرد و غبار محلی به هوا بر میخیزد و حیات خوزستانیها را وارد چالشی جدی میکند.
ربیعی با اشاره به نیازمندیهای زیستمحیطی خوزستان در شرایط کمآبی و گرد و غبار گفت: شرایط کمآبی در خوزستان، بیشتر معلول عدم مدیریت صحیح آب و محبوس ماندن آن در پشت سدها و همچنین انتقال آبهای بینحوضهای است که در این شرایط ضروری است مسئولان نسبت به رهاسازی آب از دریاچه سدها و تامین حقآبه تالابها اهتمام ورزند.
وی ادامه داد: طبیعت رودخانه و تالاب به آب شیرین و سالم و رعایت پیوسته آن نیازمند است و همانگونه که انسان بدون آب نابود است، زندگی طبیعت نیز در گروی وجود آب سالم و دوری از آسیب است ولی مشاهده میشود که در چند سال گذشته، قطع حقآبه طبیعی آنها توسط وزارت نیرو و شرکتهای نفت و توسعه نیشکر بهگونهای تیر خلاص را به تالابها و محیط زیست خوزستان وارد کرده است آن هم به واسطه انتقال مواد شیمیایی و پسابهای شور و آلوده به فسفر و ازت.
رییس انجمن محیط زیست و منابع طبیعی خوزستان با اشاره به تاثیر انتقال آب رودخانههای خوزستان بر محیط زیست و تالابها و رودخانههای استان اظهار کرد: بیشک چالش جدی استان خوزستان در حال حاضر سدسازی بیرویه و انتقال آب بینحوضهای است. هماکنون دهها طرح فاقد ارزیابی محیط زیستی مخل طبیعت و اکوسیستم توسط وزارت نیرو در حال اجرا است؛ طرحهایی مانند انتقال آب بهشتآباد که در صورت اجرا، ١٦ درصد از حقآبه کارون را به کویر منتقل میکند.
وی افزود: همچنین طرح بلندترین سد دوقوسی جهان موسوم به "سد بختیاری" در 50 کیلومتری از سد دز از دیگر پروژههایی است که خوزستان را با چالش مواجه میکند و در صورت اجرای این پروژه، قطرهای آب از رودخانه دز وارد خوزستان نخواهد شد و استان را وارد چالش امنیتی و اجتماعی خواهد کرد.
ربیعی ادامه داد: طرح "سد چمشیر" و انتقال آب رودخانه زهره به بوشهر نیز نمونهای دیگر از برنامههای وزارت نیرو برای نابودی استان و مهاجرت مردم است.
وی گفت: طرح سد "ششپیر" در استان فارس نیز که کمتر کسی درباره آن صحبت میکند، از دیگر پروژههایی است که حقآبه طبیعی خوزستان را به خطر میاندازد.
رییس انجمن محیط زیست و منابع طبیعی خوزستان اظهار کرد: متاسفانه وزارت نیرو در سکوت خبری و اطلاعاتی در حال قطع آخرین شریانهای حیاتی رودخانههای زهره و جراحی در خوزستان است، رودخانهای که تغذیهکننده اصلی تالاب شادگان است.
وی افزود: طولی نخواهد کشید که اقدامات اشتباه وزارت نیرو ، حوضه زهره و جراحی را نیز به سرنوشت کارون، دز و کرخه گرفتار کرده و استان خوزستان را وارد شرایط بد اجتماعی و معیشتی خواهد کرد.