زیست بوم
آموختن بصری در حیاط معماری یزد
- زيست بوم
- نمایش از سه شنبه, 04 اسفند 1394 09:49
دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد که به کمک خیرین یزدی در بافت تاریخی شهر یزد پایهگذاری شده، از 13 خانه قدیمی با معماری کهن و بومی یزد تشکیل شده و از این تعداد هشت خانه، وقفی و پنج خانه توسط دانشگاه یزد خریداری شده است.
nike shox mens australia women soccer players - White - DA8301 - 101 - Nike Air Force 1 '07 LX Women's Shoe | Adidas Superstar Cloud White/Core Black - Core Black FV2819 - james harden adidas commercial 2018 schedule 2017دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد، دومین دانشکده هنر و معماری پس از دانشکده معماری تهران در کشور است که در سال 1369 فعالیت خود را آغاز کرد. خانه حاج کاظم رسولیان(حیاط معماری)، اولین خانهای بود که در بافت تاریخی یزد و در سال 1369 توسط "میرزا احمد رسولیان" برای تشکیل دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد وقف شد و پس از آن، خیرین زیادی در اطراف این خانه اقدام به وقف کردند؛ خانههایی که هر یک به نوعی به خانه رسولیان متصل یا نزدیک هستند.
این خانه قاجاری در بافت تاریخی یزد به مساحت 1500 مترمربع و اعیانی 2400 متر مربع شامل دو بخش اندرونی و بیرونی است و در حال حاضر برای قریب 26 سال، دانشکده معماری دانشگاه یزد است.
حسن رسولیان از خیرین و یکی از فرزندان واقف خانه رسولیان در مورد این خانه در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه یزد، میگوید: این خانه مربوط به دوره قاجار است و حدود 110 سال قدمت دارد و جلوهای از معماری سنتی و بومی یزد است.
وی اضافه میکند: این خانه که متعلق به پدر بزرگ پدرم، حاج عبدالرسول رسولیان بوده، طی وصیت ایشان به پدر بزرگم حاج میرزا کاظم رسولیان، رسیده بود و پس از این که وراث تصمیم به فروش خانه داشتند، مرحوم پدرم میرزا احمد رسولیان پیشنهاد دادند که خانه وقف شود، بنابراین خانه رسولیان از همه ورثه خریداری شد و برای دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد که تازه در حال راه اندازی بود، وقف شد.
رسولیان با تاکید بر اینکه وقف در واقع نوعی باقیاتالصالحات است، عنوان میکند: عمل خیرانه وقف این خانه نیز در حالی که چند نسل از آن میگذرد، هنوز فراموش نشده است و آثار خیر آن پا برجاست به طوری که میتواند از آن به عنوان یکی از پایهگذاریهای امر وقف در آموزش عالی دارالعباده یزد یاد کرد چرا که این اقدام باعث شد که خانههای اطراف هم به تبعیت این عمل نیکاندیشانه، وقف دانشکده شوند یا برخی خیرین آنها را از صاحب ملک، خریداری و وقف دانشکده کنند.
وی اظهار میکند: در حال حاضر نیز این ضرورت احساس میشود که در راستای رفع کمبودهای جامعه سنت حسنه وقف مورد توجه قرار گیرد و همواره مراقبت لازم در این رابطه را داشته باشیم و در حفظ و نگهداری موقوفات و توسعه فرهنگ وقف تلاش کنیم. به همین دلیل نیز مدتی پیش با توجه به فرسودگی بنا، مرمت خانه رسولیان از سوی خانواده تقبل شد و هرچند روند بازسازی کند پیش رفت، ولی خوب بود.
رسولیان ادامه میدهد: محلههای قدیمی به گونهای است که انسان گذشت زمان را حس نمیکند و خوشحالیم که این بافت به این شکل و بهانه، حفظ و مرمت میشود و خیلی خوب است که گردشگران و دانشجویان خارجی هم برای بازدید و تحصیل در این دانشکده به اینجا جذب میشوند.
محسن عباسی هرفته، عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه یزد، به مرمت این بنا اشاره میکند و میگوید: خانه رسولیان دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد با حمایتهای مادی و معنوی خانواده رسولیان پس از 26 سال مرمت شد و این که هنوز تداوم حمایتهای بیدریغ خیرین را برای رشد و بالندگی این دانشکده را شاهد هستیم، جای تقدیر دارد.
وی با بیان اینکه مدت زمان انجام این مرمت حدود شش ماه به طول انجامید، اظهار میکند: این مرمت شامل استحکام بخشی و تجدید اندود جدارهها، سیمگل و دمگیری گچی نماها، مرمت پنجره و ارسیهای چوبی بوده است. همچنین سبکسازی پشت بامها، نورپردازی و بازسازی هم از دیگر اقداماتی بود که طی این مدت با حمایت واقفان خانه رسولیان انجام شد.
وی اضافه میکند: حضور این فضای آموزشی در بافتی ارزشمند و تاریخی علاوه بر داشتههای فراوان و ارتقای آموزش معماری و رشتههای مرتبط با آن، بافت را رونق بخشیده و جان دوبارهای به آن داده است و این حاصل تعامل دوسویه بافت تاریخی و دانشکدهای است که به ارزشهای این بافت ایمان دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه خاطرنشان میکند: در حال حاضر رشتههای معماری، نقاشی، ارتباطات تصویری، طراحی شهری و برنامهریزی شهری و شهرسازی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در این دانشکده ارائه میشود و نزدیک به 700 دانشجو و چند هزار فارغ التحصیل دارد که در نقاط مختلف کشور و جهان مشغول به فعالیت هستند و همه مرهون حمایتهای مادی و معنوی خیرین این دانشکده از ابتدا تاکنون است.