یکشنبه, 02ام دی

شما اینجا هستید: رویه نخست تازه‌ها خبر جولان قاچاقی میوه خارجی در بازار!

خبر

جولان قاچاقی میوه خارجی در بازار!

31 اردیبهشت‌ماه آخرین مهلت واردات میوه بوده و بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی از آن تاریخ به بعد هیچ میوه خارجی به جز موز نباید وارد کشور می‌شد ولی همچنان در میوه‌فروشی‌ها و حتی سر میز افطار شاهد میوه‌های لوکس خارجی هستیم.

nike shox mens australia women soccer players - White - DA8301 - 101 - Nike Air Force 1 '07 LX Women's Shoe | Nike

به نوشته روزنامه ابتکار اینجاست که این سوال به اذهان متبادر می‌شود که آیا این میوه‌های وارداتی قاچاق هستند یا اینکه داستان چیز دیگری است.

این روزها در بازار، انواع و اقسام میوه‌ها از خربزه و پاپایای امارات و تایلند به‌عنوان گران‌ترین میوه‌های وارداتی در سال ‌1389 گرفته تا زغال‌اخته امارات و آذربایجان یا‌ انگورآفریقایی، انبه، تمبرهندی، لیموشیرین و نارنگی و همین‌طور سیب شیلی و فرانسوی، گریپ فروت ترکیه و گلابی چینی، چشم‌ها را می‌نوازند.

کارشناسان معتقدند میوه‌های لوکس و پر زرق‌و‌‌برق خارجی گرچه ظاهری خوشایند و مشتری‌پسند دارند، اما تیشه‌ای که به ریشه تولید می‌زنند، زخم عمیقی دارد که سال‌ها مداوا نخواهد شد.در شرایطی که در فصول مختلف سال شاهد عرضه گسترده میوه‌های خارجی در سطح بازار هستیم، مسئولان اعلام می‌کنند به واسطه ممنوعیت واردات، هیچ میوه‌ خارجی به صورت رسمی و از مبادی قانونی وارد کشور نمی‌شود و از سویی با توجه به خراب شدن سریع میوه‌ها و نیاز به تجهیزات و امکانات خاص سردخانه‌ای برای حمل، امکان واردات آن به هر صورتی وجود ندارد.

آناناس، گلابی هندی، انبه، گریپ فروت و لیمو و لیموترش از جمله میوه‌هایی هستند که واردات آنها به کشور در سال جاری متوقف شده‌است. آمار گمرک ایران حاکی از آن است که واردات انواع میوه به کشور طی دو ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال قبل کاهش 18 درصدی داشته است.

رئیس اتحادیه میوه و سبزی فروشان درباره واردات انواع میوه‌ها با توجه به ممنوعیت آن‌ها به ایسنا گفت: مرز‌های طولانی داریم که در آن‌ها اجناس تبادل می‌شود و با توجه به اینکه کنترل مرز‌ها مشکل است، بنابراین ورود برخی اجناس و از جمله برخی میوه‌ها به صورت غیرقانونی انجام می‌شود.

حسین مهاجران افزود: در حال حاضر میوه‌هایی مثل سیب شیلی و فرانسوی، گریپ فروت ترکیه و گلابی چینی در بازار وجود دارد.به گفته وی، انبه نیز به مقدار کم و آن هم در چابهار تولید می‌شود، ولی جوابگوی نیاز کشور نیست و از پاکستان و هندوستان وارد می‌شود که مجوز ورود نداشته و قاچاق است.در این میان گفته می‌شود که واردات قانونی انبه توسط مرزنشینانی انجام می‌شود که وضعیت مالی خوبی نداشته و به همین دلیل به این دسته از افراد اجازه داده شده با دریافت مجوز و انجام مراحل قانونی هر نفر تقریبا 150 کیلوگرم انبه وارد کشور کرده و به فروش برسانند.

این در حالی است که آبان ماه سال 1389 وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرده بود که پس از به پایان رسیدن تمام ثبت سفارش‌هایی که قبلا انجام شده است، دیگر شاهد حضور محصولاتی همچون گلابی چینی، انگور شیلی و سیب فرانسوی نخواهیم بود، اما با گذشت ماه‌ها از این موضوع هم‌چنان شاهد حضور و عرضه این میوه‌ها در بازار هستیم که به گفته خلیلیان، واردات آنها با قیمت گران توجیه اقتصادی ندارد و اگر هم وارد شده، تخلف شده‌است.

چندی پیش مجتبی شادلو، رئیس اتحادیه باغداران کشور در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران، گفته بود از زمان برداشت مکررا اعلام کردیم که هیچگونه نیاز به واردات میوه در کشور نداریم اما بر حسب توجیه‌های غیرمنطقی وضعیف دوباره واردات میوه آزاد شد و به تولید مرکبات کشور ضربه مهلکی وارد شد.هم‌اکنون بازار داخلی مملو از میوه‌های لوکس مانند زردآلو، آلو، شلیل، ‌انگور، آناناس، ‌لیمو‌ترش، ‌نارگیل، گلابی و هلو است که با قیمت‌های سرسام‌آوری عرضه می‌شود.ماه گذشته نیز آمار گمرک ایران حاکی از واردات 41 میلیون دلار موز و 58 میلیون دلار پرتقال در کشور در دو ماهه نخست سال جاری داشت.

بر این اساس در دو ماهه نخست سال جاری در مجموع 107.8 میلیون دلار انواع میوه‌ شامل نارگیل، موز، پرتقال، نارنگی و مرکبات مشابه و سیب وارد کشور شد.در بین میوه‌های وارداتی پرتقال با 58.9 میلیون دلار بیشترین سهم را به خود اختصاص داد. موز نیز با 41.3 میلیون دلار در رده بعدی قرار گرفت. همچنین در دو ماهه نخست امسال 4.6 میلیون دلار نارنگی و مرکبات مشابه و 2.1 میلیون دلار سیب وارد کشور شد. ارزش واردات نارگیل نیز بالغ بر 800 هزار دلار شد.
در دو ماهه نخست سال گذشته، میوه‌هایی مانند آناناس، گلابی هندی و انبه، گریپ فروت، لیمو و لیموترش، انگور، هلو، شلیل، شفتالو، توت‌فرنگی، انار و زردآلو وارد کشور شده بود که واردات این میوه‌ها طی سال جاری تاکنون متوقف شده‌است.

مجموع ارزش واردات میوه به کشور در دو ماهه نخست امسال با کاهش 18 درصدی نسبت به مدت مشابه در سال قبل به 107.8 میلیون دلار رسید. همچنین واردات پرتقال نسبت به سال گذشته 26 درصد افزایش یافته، اما واردات موز با کاهش 31 درصدی مواجه شده است.

این در حالی است که ابتدای ماه خرداد مسئول ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که یکشنبه 31 اردیبهشت آخرین مهلت واردات میوه از خارج کشور بوده واز این پس هیچ میوه خارجی به جز موز وارد کشور نخواهد شد. ساسان خدایی افزود: در ایام نوروز دولت اجازه واردات سیب و پرتقال برای تنظیم بازار داده بود اما از قبل اعلام شده بود که پایان اردیبهشت آخرین مهلت واردات این دو میوه است.

به گفته خدایی، براساس توافق‌های قبلی، تا پایان اردیبهشت ماه میوه‌هایی که پیش از این ثبت سفارش شده بودند امکان واردات داشت و از اول خرداد ماه دیگر نه میوه‌ای ثبت سفارش می‌شود و نه وارد می‌شود. اما رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس هشتم چندی پیش گفت: میوه وارداتی در حالی که واردات آن ممنوع است از مبادی غیررسمی وارد کشور می‌شود.

عباس رجایی، نماینده منتخب مردم اراک، کمیجان و خنداب، در مجلس نهم هم گفته بود این که چقدر می‌شود از ورود کالا از مبادی غیررسمی جلوگیری کرد را نمی‌دانم اما باید بگویم که متاسفانه سیستم گمرکات کشور پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. او اظهار داشت: سودی که اشخاص از این نوع واردات می‌برند آنقدر وسوسه‌کننده است که کسی که وارد این سیستم شود، به راحتی خارج نخواهد شد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه