شنبه, 12ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان نابودی در چند قدمی «کتیبه شاپور یکم»

یادمان

نابودی در چند قدمی «کتیبه شاپور یکم»

 

کتیبه شاپور یکم در «تنگه براق» که به دو خط و زبان پهلوی و پارتی (اشکانی) به شرح تیراندازی شاپور در این تنگه می‌پردازد، در معرض نابودی قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، «فرهاد صولت»، پژوهشگر فرهنگ و زبان‌های باستانی پژوهشکده زبان‌شناسی، متون و کتیبه‌ها با بیان اینکه کتیبه «شاپور یکم» در «تنگ براق» در سال ۱۳۳۵ کشف شده است، گفت: این سنگ نبشته به دو خط  و زبان پهلوی و پارتی (اشکانی) نوشته شده و محتوای آن شرح تیراندازی شاپور در این تنگه است که از نظر نگارش و مضمون بسیار شبیه کتیبه شاپور در حاجی آباد فارس  است .

وی با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر گزارش‌های نگران کننده‌ای از وضعیت وخیم این کتیبه منتشر شده است، گفت: برای بررسیِ از نزدیک اثر و تهیه‌ی گزارش از چگونگی اوضاع فعلی کتیبه کارشناسانی به محل اعزام شدند .

صولت با توصیف وضعیت کتیبه گفت: هیچگونه علائم راهنما و حفاظتی در اطراف آن وجود نداشت و اطراف سنگِ کتیبه پر از زباله بود، همچنین نشانه‌هایی از حفاری‌های غیر مجاز وجود داشت.

او افزود: پیش از این گزارش‌هایی مبنی بر اقدام به تخریب کتیبه منتشر شده بود که با آسیب‌هایی که در گوشه‌های سنگ نبشته مشاهده شد این گزارش‌ها مورد تأیید قرار گرفت.

صولت با اشاره به ثبت این سنگ نبشته در تاریخ ۲۳ مهر ۱۳۷۶ با شماره ثبت ۱۹۲۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران افزود: با این حال ظاهراً در بین سال‌های ۸۷-۸۶ افرادی به بهانه یافتن گنج، قسمت پایین سنگ نبشته‌ را منفجر کرده‌اند که خوشبختانه آسیب زیادی به آن وارد نشده اما با بازدیدی که از آن داشتیم و گفته‌های ساکنان محلی خطرات مشابه این اثر را تهدید خواهد کرد.

این پژوهشگر افزود :با توجه به این مشکلات، رسیدگی و اقدامات حفاظتی و مرمتی فوری و برگزاری جلسات و مذاکرات مسئولان ذی‌ربط درباره این کتیبه، که جزء سنگ نبشته‌های بسیار مهم از اوایل دوره ساسانی است، ضروری به نظر می‌رسد.

براساس این گزارش؛ «تنگ براق» ناحیه‌ای کوهستانی در شمال غربی استان فارس و  در کنار روستایی به همین نام از توابع بخش سده شهرستان اقلید است

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه