زیست بوم
آغاز مجدد احداث مسیر خط لوله در جنگلهای بلوط
- زيست بوم
- نمایش از سه شنبه, 11 آبان 1389 13:46
- بازدید: 5166
برگرفته از همشهری آنلاین
با وجود آنکه ریاست سازمان جنگلها و مراتع، هفته گذشته در جمع خبرنگاران از توقف عملیات اجرایی پروژه انتقال خطوط گاز در منطقه دنا خبر داده بود اما همزمان گزارشها حکایت از ادامه تخریبها در این رویشگاه جنگلی دارد.
رئیس هیأتمدیره تشکل زیستمحیطی کانون سبز فارس با اعلام این خبر به همشهری گفت: دهها بلدوزر و دیگر ماشین آلات سنگین راهسازی در منطقه مورد نظر مشغول ایجاد مسیری به ارتفاع 50 متر و جادهای به عرض 150متر برای انتقال این حجم عظیم خاک هستند و هیچیک از سازمانهای مسئول اعم از سازمان جنگلها و مراتع و سازمان حفاظت محیطزیست هم برای جلوگیری از این تخریبها اقدامی صورت ندادهاند؛ این درحالی است که پاسگاه بازرسی جنگلبانی روستای «کتا» درست در یک کیلومتری منطقه در حال تخریب واقع شده و بهخوبی در جریان کم وکیف ماجرا قرار دارد.
وی با اشاره به قلع و قمع 14 هزار اصله بلوط کهنسال توسط مجری طرح در سال گذشته و توقف عملیات بهدلیل اعتراضات مردمی و رسانهها، افزود: بعد از بروز این فاجعه و توقف عملیات اجرایی، انتظار آن بود که همان مسیر قدیمی که در یک کیلومتری مسیر جدید قرار دارد و پیش از انقلاب هم از آن لولههای انتقال گاز عبور کرده برای لولهگذاری استفاده شود
اما با آنکه برای عبور خطوط لوله جدید در استان چهارمحال و بختیاری از همان مسیر قدیمی استفاده شده است مشخص نیست چرا این خطوط لوله در روستای قرح در مرز استان کهگیلویه و بویر احمد از مسیر قدیمی منحرف شده و در ادامه به سمت رودخانه خرسان و روستای سینه نمک در جنوب غرب و در مسیر جدیدی لولهگذاری میشود. در واقع مسیر جدید از روستای سینهنمک آغاز میشود و تا تنگهرواق به طول 25کیلومتر ادامه مییابد.
به گفته وی، از اوایل خردادماه امسال و بعد از فاجعه نابودی 14هزار اصله بلوط کهنسال در سال گذشته، بنا به برآورد سازمان محیطزیست بیش از 2500 بلوط کهنسال براثر عملیات اجرایی در مسیر جدید نابود شده اما واقعیت این است که آمار درختان قطع شده بسیار بیشتر است ولی بهدلیل دفن شدن زیر انبوه خاک وسنگ امکان سر شماری درختان قطعشده وجود ندارد.
این فعال محیطزیست، تصریح کرد: دستاندرکاران پروژه انتقال لوله گاز، فعالیت اجرایی را در استان کهگیلویه و بویر احمد از 2جبهه از انتها و ابتدای مسیر، یعنی از غرب در روستای سینه نمک و در شرق از روستای تنگه رواق شروع کردهاند با این هدف که طول مسیر که 25کیلومتر است را پاکتراشی کنند اما وقتی با واکنشهای جدی مردم و چند محیطبان دلسوز مواجه شدند و کار به رسانهها رسید ناگزیر با حکم مراجع قضایی کار را متوقف کردند.
با وجود این، 3.5 کیلومتر از سمت روستای سینه نمک در شمال غرب تا دشت تلخاب و 3.5 کیلومتر در جنوب شرق از ایستگاه فشار گاز واقع در روستای تنگه رواق تا ارتفاعات میمند در دور اول تخریبها، پاکتراشی شده است. در حال حاضر بیم آن میرود دستاندرکاران طرح لوله گذاری، با این توجیه که در این محدوده میلیاردها تومان خرج تعریض جاده شده،
18کیلومتر باقیمانده، یعنی حد فاصل تنگه رواق و سینه نمک را که یکی از متراکمترین بلوطزارهای منطقه دناست به کلی تخریب و پاکتراشی کنند و بعد هم اعلام کنند که هرخسارتی که مراجع قضایی تعیین کنند پرداخت میکنیم؛ شیوهای که بارها با استفاده از آن، منابع طبیعی و رویشگاههای جنگلی تخریب شده است.